IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария се е забавила по-силно от очакваното през март

Потребителските цени в страната са се увеличили с 2,9% спрямо същия месец на миналата година

11:03 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е забавила по-силно от очакваното през миналия месец. Това обаче може да не е достатъчно, за да възпре централната банка на страната от нови лихвени повишения през юни, пише Bloomberg.

Потребителските цени в Швейцария са се увеличили с 2,9% през март спрямо същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник. Това е под средната оценка в проучване на Bloomberg, в което анализаторите прогнозираха забавяне до 3,2%.

Забавянето се дължи основно на разходите за гориво, плодове и някои жилища.

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като цените на енергийните и хранителните продукти, се е забавила до 2,2%.

Макар и да е най-ниската в Европа, общата инфлация в страната надхвърля целевото равнище на Швейцарската централна банка от 2% вече повече от година.

Банката вече прогнозира, че ръстът на потребителските цени ще остане висок, като прогнозата ѝ от март за инфлацията е тя да се задържи на ниво от 2% или по-високо до края на 2025 г.

Едва преди две седмици централните банкери, ръководени от председателя на регулатора Томас Йордан, одобриха още едно лихвено повишение с 50 базисни пункта, противопоставяйки се на пазарните трусове около поглъщането на изпадналата в затруднение Credit Suisse Group AG от конкурента ѝ UBS Group AG.

Предвид местния затегнат пазар на труда Швейцария е изправена пред значителен риск повишаването на цените да тласне нагоре и заплатите. Проучване на централната банка сред повече от 200 компании, публикувано миналата седмица, показа, че почти половината от тях описват нивото на служителите си като твърде ниско, за да бъдат спокойни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още