IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не само Credit Suisse, самата Швейцария се нуждаеше от спасяване

Кризата застраши икономическия модел и националната идентичност, основани на опазването на богатството на света

19:02 | 24.03.23 г. 5
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Президентът на най-голямата банка в Швейцария получил спешно обаждане миналата седмица. Търсели го трима швейцарски ръководители, които отправили ултиматум, формулиран като предложение. UBS Group трябвало да спаси фалиращия си конкурент Credit Suisse, пише Wall Street Journal.

За всяка страна това щеше да е извънредно финансово събитие. За Швейцария залозите граничели с оцеляване. Икономическият ѝ модел и национална идентичност, градени с векове, се основават на опазването на богатството на света. Не беше само банката. Самата Швейцария се нуждаеше от спасяване.

Денят бил четвъртък, само 24 часа след ескалирането на банковата криза, и Credit Suisse страдала от масова загуба на влогове. 167-годишната национална институция изглеждаше само на няколко дни от фалит. За да я запази жива до уикенда, централната банка беше готова да увеличи около четири пъти кредитна линия от над 50 млрд. долара. Американските и британските регулатори призоваха швейцарските си колеги да не позволяват Credit Suisse да срине световните пазари.

Финансовият министър Карин Келер-Сутер, ръководителят на централната банка Томас Йордан и финансовият регулатор Марлене Амстад се обадили на Колм Келехер, президент на UBS, за да представят два варианта, които в действителност били само един – купете Credit Suisse без шанс да разберете напълно обхватните ѝ и сложни счетоводни баланси или я оставете да се разпада - самите ръководители на UBS били обезпокоени, че това може да разбие надеждността на Швейцария като световен банков център.

В WhatsApp швейцарски дипломати се питали нервно дари трябва да местят влоговете си от Credit Suisse.

След поредица от трескави обаждания и организирани от правителството срещи в Берн UBS прие да погълне Credit Suisse за 3,2 млрд. долара. За да гарантира сделката, правителството, което след кризата през 2008 г. обеща никога повече да не използва държавни пари, за да спасява банка, побърза да използва извънредни закони, за да направи точно това.

„Credit Suisse е не само швейцарска компания, тя е част от швейцарската идентичност“, коментира Тиери Буркарт, лидер на третата по големина дясноцентристка Свободна демократическа партия. „Фалитът на глобална швейцарска банка щеше да има незабавни последици навсякъде. Това щеше да нанесе трайни и тежки щети за репутацията на Швейцария“, допълни той.

Бързата гибел на втората по големина банка в Швейцария разтърси финансовите пазари и добави глобално измерение на банкова криза, която започна от Западното крайбрежие в САЩ с фалита на Silicon Valley Bank.

Все още далеч не е ясно дали швейцарците са овладели напълно щетите. Наличието на две банки от световна класа беше от съществено значение за запазването на позицията на Швейцария на световните пазари. Принудителният брак остави страната с една банка и разтърси обикновените швейцарци и тяхната вяра в икономическия и политическия модел в страната.

Алпийската страна се смята за специален случай в Европа – неутрален посредник и разумно управлявана демокрация, чиито банки предлагат дискретно убежище на инвеститори от цял свят и на богатите хора в света. Банковата ѝ система е пет пъти по-голяма от размера на брутния вътрешен продукт и е по-голяма от повечето икономики. Обединената с Credit Suisse UBS има счетоводен баланс, който е два пъти по-голям от размера на швейцарската икономика.

От години швейцарската изключителност е подкопавана. След 2008 г. САЩ задействаха закони, които изискват от швейцарските банки да предават информация за американските клиенти на Службата за събиране на данъци (IRS), удар за банковата тайна в страната.

Отношенията с ЕС, чиито най-големи сили са съседни на Швейцария, са подложени на натиск, след като страната се оттегли от дългогодишните преговори за по-тясното ѝ обвързване с блока.

Тя не успява да защити 200-годишната си политика на неутралитет в лицето на войната на Русия с Украйна. Миналата година Москва постави Швейцария в списъка си с неприятелски държави, след като алпийската страна, подложена на натиск от по-големите си съседи и администрацията на американския президент Джо Байдън, се присъедини към санкциите на ЕС срещу Владимир Путин и най-близките му съюзници.

По същата причина страната отказва да разреши на Германия, Испания и Дания да изнасят швейцарско военно оборудване за Украйна, предизвиквайки дебат дали привързаността ѝ към неутралитета не вреди на репутацията ѝ в Европа.

Страната, която преди време беше необходимо място за срещи за договаряне на края на конфликти от великите сили, беше изтикана встрани от Турция като посредник в конфликта в Украйна. Десетилетията на икономически и дипломатически отношения с Русия изгубиха значението си в Москва и в същото време за смятани за минус от Запада.

Миналата седмица американският посланик заяви, че Швейцария е изправена пред най-сериозната си криза от Втората световна война. Чуждестранни инвеститори, опарени от гибелта на Credit Suisse, преосмислят желанието си да инвестират.

Основателят на Credit Suisse Алфред Ешер беше индустриалният кръстник на съвременна Швейцария. Бизнесменът и политик използва кредитора за изграждането на железопътните линии в Швейцария, включително тунели през Алпите за свързването на оградената от планини страна с останалата част от Европа.

Още от времето на нацисткото злато Credit Suisse е държала пари на подозрителни клиенти наред с видни милиардери, държавни фондове и семейства. При споразумение с американското министерство на правосъдието през 2014 г. банката плати 2,6 млрд. долара и призна, че банкерите ѝ са давали пари на ръка и са унищожили документи, за да помогнат на американци да укриват необложено с данъци богатство.

Въпреки скандалите швейцарските банки, дори Credit Suisse, все пак запазиха имиджа си на крепости за богатите.

Последният ръководен екип на банката включваше редица лидери, които се присъединиха към UBS, включително президентът Аксел Леман и главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер. Те отново обещаха да изчистят и възстановят стабилността на Credit Suisse като форма на национална служба, съобщават запознати с мисленето им източници.

Дори след като набра капитал от 4 млрд. долара в края на миналата година за по-дълбоко преструктуриране, книжата на Credit Suisse се търгуваха само на 20% от номиналната си стойност. Клиенти изтеглиха 120 млрд. долара от банката миналата есен по време на трескавите обсъждания в интернет на стабилността ѝ.

Последна актуализация: 19:03 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: scott ... има логика в това дето пишеш за рашибозуците и за арабите , да заличат далаверите , ако се разпадне . и едните и другите има какво да крият от народите си ... само дето си се филмирал с войната ... :))) ... един вид обладан си от известно време ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 1 година
се страхуват да стрелят и да се опъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
scott
преди 1 година
До: zelka007много им се искаше......На арабите да я купат за жълти стотинки,на руснаците, за да се заличи следата към техните далавери там.ОБАЧЕ, НАЙ-НАКРАЯ АМЕРИКАТНЦИТЕ ИМ НАРЕДИХА ДА СПАСЪТ БАНКАТА с парите на данакоплатците, маскирани като загуби за акционери и облигационери.Спокс, нито креди сюис, нито юбиес, нито дори джи пи мчорган ше ги бъде.ПЪТЯГ НА ВОИНА ПОБЕДИ ПЪТЯ НА ТЪРГОВЕЦА в наши дни. Имаш ак47, употребяваш го - имаш пари. Банковите далавери въръвът само върху хора,у ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
значи , правителствените разходи в Швейцария са около 240млрд на година , което е около 35% от БВП на държавата . Зачитам тука едни от последните положителни години на Credit Suisse , щото и те като ЛУК бачкат на загуби , са внесли в хазната 1,8млрд . Я некой антриваксър-газовик да ми помогне в разчитането на цифрите ... :))) ... требвало е да я оставят да се разпадне !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 5
ratten
преди 1 година
ще трябва и да се работи, стига с това банкерстване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още