IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не само Credit Suisse, самата Швейцария се нуждаеше от спасяване

Кризата застраши икономическия модел и националната идентичност, основани на опазването на богатството на света

19:02 | 24.03.23 г. 5
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Недалеч от централата на Credit Suisse в центъра на Цюрих ръководителите на UBS се подготвяли в случай, че бъдат повикани на помощ. Години наред консултантите на ръководителите на UBS чертаели сценарии и както UBS ще изиска от правителството като предпазна мярка.

UBS беше длъжник на правителството. Преди тя беше проблемното дете на Швейцария.

Резултат от сливането в края на 90-те години на миналия век на Swiss Bank Corp. и Union Bank of Switzerland UBS постигна бърз растеж по време на банковия бум в началото на новия век. Тя се нуждаеше от спасителна помощ от швейцарското правителство по време на финансовата криза през 2008 г. заради загуби вследствие на токсични ценни книжа. Впоследствие тя се оттегли от търговията с ценни книжа и се съсредоточи върху управлението на богатство.

Президентът и главният изпълнителен директор на Credit Suisse се страхували от обаждането от швейцарските власти.

Цената на акциите на банката започна свободно падане, след като президентът на най-големия инвеститор в нея, Саудитската национална банка, който говори в телевизионно интервю на финансова конференция в Рияд, заяви, че тя вече няма да инвестира в Credit Suisse.

Пазарът разбра, че най-големият акционер в банката няма да я подкрепи. Леман, който участва на същата конференция в Рияд, трябваше спешно да се върне в Цюрих. Credit Suisse поиска от Швейцарската национална банка и финансовият регулатор Finma да успокоят пазарите с послание за подкрепа.

В сряда вечер Credit Suisse получи ликвидни средства от над 50 млрд. долара от централната банка и регулаторите заявиха, че тя отговаря на швейцарските изисквания за капитал и ликвидност.

Клиентите на банката продължиха да теглят влогове в четвъртък. Властите обявиха допълнителни ликвидни средства от над 150 млрд. долара за банката. Правителството не разкри хода с надеждата да запази Credit Suisse жива до уикенда, когато можеше да се намери постоянно решение.

Опарени от спасяването на UBS преди това, швейцарските власти имаха план как да се справят с големи банки, ако те рухнат под натиска. За да избегне използването на пари на данъкоплатците, финансовият регулатор в страната бързо ще наложи необходимите загуби на акционери и притежатели на облигации.

Това решение беше отхвърлено за Credit Suisse, тъй като властите се опасяваха, че то може да всее паника сред инвеститорите в банки в цял свят, заяви председателят на централната банка Йордан в неделя.

Президентът на UBS Колм Келехер получил обаждане в четвъртък от швейцарските ръководители – тристранен пакт, представляващ Finma, Швейцарската национална банка и финансовия министър. Посланието било ясно – UBS трябвало да погълне Credit Suisse или втората щяла да фалира, повличайки потенциално UBS и други банки.

Роденият в Ирландия Келехер се присъедини като президент на UBS през април миналата година след дълга кариера в Morgan Stanley, включително като главен финансов директор по време на финансовата криза през 2008 г. Екипът му се задействал, подпомогнат от модел, разработен при бившия президент на UBS Аксел Вебер за това как може да изглежда комбинирана банка между UBS и Credit Suisse.

Президентите на UBS и на Credit Suisse и главните им изпълнителни директори провели бърза среща с финансовия министър в петък в централата на UBS, на която били уведомени, че ще трябва да сключат сделка до неделя.

Големите акционери в Credit Suisse в Персийския залив, включително Саудитската национална банка, се притеснявали, че ще загубят цялата си инвестиция. Те се обадили на швейцарски ръководители, включително председателя на централната банка и министри от правителството и писали писма, в които твърдели, че правата им са изложени на опасност от потъпкване и че може да предложат по-добра сделка.

В събота вечерта Келехер се обадил на Леман с оферта за 1 млрд. долара. Тя била по-малко от инвестицията на Саудитската национална банка за една десета от банката през ноември, сделка, договорена от Леман.

Ръководителите на Credit Suisse се притеснявали дали сделката ще бъде одобрена от техните акционери. Една четвърт от акциите били държани от трио инвеститори от Персийския залив. Правителството имало решение. То приело закон, който позволявал договарянето на сделката без гласуване от акционерите. Представител на правителството прочел новия закон на ръководителите на Credit Suisse, без да им го даде в писмена форма, съобщават запознати източници.

В неделя сутринта персийските акционери – Катарският инвестиционен фонд и Olayan Group и Саудитският държавен инвестиционен фонд, частичен собственик на Саудитската национална банка, направили списък с предложения в последната минута до ръководството на Credit Suisse. Те щели да инжектират около 5 млрд. долара, за да запазят стабилна швейцарската банка и да разпродадат други дялове след време.

.Леман се обадил на швейцарския финансов министър. Казали му, че UBS е единственият вариант и връзката прекъснала.

Швейцарските ръководители щели да обмислят само швейцарски вариант за спасяването на Credit Suisse. Те отхвърлили неофициално запитване от американския гигант с управлението на активи BlackRock да получи участие, съобщават запознати източници.

Ръководството на Credit Suisse не било доволно от ниската цена. Тъй като до съобщението оставали броени часове, швейцарските ръководители поискали от UBS да положи повече усилия.

В късния следобед в неделя UBS прие да увеличи офертата си и да плати малко над 3 млрд. долара, под половината от пазарната стойност на Credit Suisse в петък. Швейцарските регулатори щели да изтрият 17 млрд. долара стойност под формата на най-рисковия вид облигации на Credit Suisse. Пазарът за тези облигации, обичайно емитирани от европейски банки, беше сериозно засегнат в понеделник. UBS ще получи също над 200 млрд. долара ликвидни средства от централната бака и гаранция от правителството за над 9 млрд. долара срещу някои потенциални загуби.

За да осигури сделката, правителството изключи антитръстови закони с основанията, че финансовата стабилност е заложена на карта.

„Всяко друго решение щеше да предизвика финансова криза“, каза Келер-Сутер.

На пресконференция в неделя, на която беше обявена сделката, Келехер заяви, че закупуването на Credit Suisse от UBS било в най-добрия интерес на Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: scott ... има логика в това дето пишеш за рашибозуците и за арабите , да заличат далаверите , ако се разпадне . и едните и другите има какво да крият от народите си ... само дето си се филмирал с войната ... :))) ... един вид обладан си от известно време ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 1 година
се страхуват да стрелят и да се опъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
scott
преди 1 година
До: zelka007много им се искаше......На арабите да я купат за жълти стотинки,на руснаците, за да се заличи следата към техните далавери там.ОБАЧЕ, НАЙ-НАКРАЯ АМЕРИКАТНЦИТЕ ИМ НАРЕДИХА ДА СПАСЪТ БАНКАТА с парите на данакоплатците, маскирани като загуби за акционери и облигационери.Спокс, нито креди сюис, нито юбиес, нито дори джи пи мчорган ше ги бъде.ПЪТЯГ НА ВОИНА ПОБЕДИ ПЪТЯ НА ТЪРГОВЕЦА в наши дни. Имаш ак47, употребяваш го - имаш пари. Банковите далавери въръвът само върху хора,у ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
значи , правителствените разходи в Швейцария са около 240млрд на година , което е около 35% от БВП на държавата . Зачитам тука едни от последните положителни години на Credit Suisse , щото и те като ЛУК бачкат на загуби , са внесли в хазната 1,8млрд . Я некой антриваксър-газовик да ми помогне в разчитането на цифрите ... :))) ... требвало е да я оставят да се разпадне !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 5
ratten
преди 1 година
ще трябва и да се работи, стига с това банкерстване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още