IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бостян Васле: ЕЦБ може все пак да повиши лихвите с 50 базисни пункта през май

Облекчаването на банковата криза ще позволяват на регулатора да запази досегашния курс на паричната си политика, изтъква управителят на централната банка на Словения

20:20 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отшумяването на опасенията относно стабилността на финансовата система показва, че е възможно увеличение на лихвите с половин процентен пункт, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) заседава следващия месец, изтъква Бостян Васле, управител на централната банка на Словения и член на Управителния съвет на европейския регулатор.

Сътресенията, предизвикани от фалита на Silicon Valley Bank (SVB), „изглежда са овладени“ — което означава, че икономиката на еврозоната сега е приблизително в същата позиция, в която беше преди възникването на проблемите, посочва Васле в интервю за Bloomberg.

„Трябва да продължим да повишаваме лихвените проценти“, категоричен е той. „Опциите за май са за (ръст) между 25 и 50 базисни пункта. Не е необходимо да се решава сега, тъй като размерът на следващата стъпка ще зависи от данните – включително за банковото кредитиране, растежа и инфлацията“, добавя централният банкер.

Въпреки че нарастващ брой служители на ЕЦБ казват, че най-интензивното парично затягане в историята на регулатора скоро ще приключи, подлежи на обсъждане още колко лихвени повишения ще са необходими за забавяне на инфлацията до целта от 2%.

Тъй като сътресенията в банковия сектор заплашват да ограничат кредитните потоци, икономическата експанзия и инфлацията, инвеститорите намалиха залозите за пика на лихвата по депозитите на ЕЦБ - в момента 3% - до 3,75%. В САЩ също се говори за скорошно спиране на повишенията от страна на Федералния резерв.

Някои служители на ЕЦБ обаче смятат, че поддържането на неотдавнашния темп на затягане е оправдано, като се има предвид, че основната инфлация - която изключва волатилни компоненти като храна и енергия – достигна ново рекордно високо ниво миналия месец.

Динамика при основната и базисната инфлация в еврозоната. Източник: Bloomberg Динамика при основната и базисната инфлация в еврозоната. Източник: Bloomberg

Роберт Холцман, ястребовият ръководител на централната банка на Австрия, в сряда подкрепи четвърто поредно движение нагоре с половин процентен пункт.

От своя страна Васле подчерта устойчивостта на европейската икономика.

„Импулсът на растеж е по-добър от очакваното“, изтъква той. „Пазарите на труда също са много силни. Все още не сме видели всичко относно ръста на заплатите“, добавя Васле.

Дали напрежението във финансовия сектор – което достигна кулминацията си с поглъщането на Credit Suisse Group AG от UBS Group – ще усложни ефекта от по-високите лихвени проценти чрез ограничаване на желанието на банките да отпускат заеми, ще трябва да се наблюдава внимателно от ЕЦБ, коментира още Васле.

Подобен резултат би подкрепил забавяне на темпа на повишаване на лихвените проценти до 25 базисни пункта, въпреки че засега е малко вероятно това да се случи, добавя той.

„Трудно е да се разграничи въздействието на по-строгата парична политика от опасенията за банковия сектор“, споделя Васле, допълвайки: „Но въздействието на ситуацията с Credit Suisse върху банковото кредитиране в еврозоната вероятно е незначително“.

„Обрат в динамиката на основната инфлация“ може също да доведе до по-малко увеличение на лихвите през май, заключва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още