IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните остават предизвикателство за Европа

Инфлацията в много държави намалява, но храните остават скъпи и това може да принуди правителствата да действат

09:57 | 15.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки данните за забавяне на инфлацията, цените на хранителните продукти остават предизвикателство за Европа, пише в анализ Bloomberg. Агенцията анализира разходите за традиционните ястия в две от големите икономики - Франция и Испания.

Данните показват, че много от традиционните хранителни продукти в двете страни поскъпват съществено повече от темпа на инфлацията. Зехтинът в Испания например е с над 32% по-скъп, а цените на плодовете и зеленчуците като цяло се повишават с почти 28% през март на годишна база. Във Франция положението е подобно - цените на храните изпреварват съществено инфлацията  (от 6,7% през март).

В много части на еврозоната цената на храните се повишава с невиждани от времената след Втората световна война стъпки, разказва още Bloomberg. В Германия цените на храните се повишават с 20% през март. Това означава, че европейските правителства вероятно ще бъдат под натиска да предложат мерки, които снижат разходите за живот.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

В някои държави те вече са в ход - в Португалия например временно намаляват данък добавена стойност (ДДС) за основните храни, за да бъде намален ефектът от поскъпването на храните с 20% на годишна база. В Испания също намаляват данъка за някои хранителни продукти, като например зехтин и хляб, това обаче засега не дава резултат.

В Италия също намаляват ДДС за традиционната паста, хляб и млечните продукти.

Друга мярка е таван на цените, но опитът на Унгария е показателен, отбелязва Bloomberg. Въпреки агресивния ход на премиера Виктор Орбан, цените на храните се повишиха с 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още