IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд обяви печалба от 84 млрд. долара за първото тримесечие

Ръстът на фондовите пазари е оказал най-голяма подкрепа за представянето на фонда

16:10 | 21.04.23 г.
Снимка: Kyrre Lien/Bloomberg
Снимка: Kyrre Lien/Bloomberg

Норвежкият държавен фонд на стойност 1,4 трлн. долара, един от най-големите инвеститори в света, обяви възвръщаемост от 5,9% от инвестициите си за първото тримесечие, подкрепен от растящите фондови пазари, предава Ройтерс.

„Това е едно от най-силните тримесечия, които сме имали някога“, коментира главният изпълнителен директор Тронд Гранде във видео, публикувано в LinkedIn.

Въпреки пазарните сътресения през март на фона на притеснения от нова банкова криза капиталовите пазари са дали най-големия тласък на фонда с ръст от близо 8%, допълни той.

В същото време намаляващата доходност е била от полза за портфейла с облигации на фонда, който е отчел възвръщаемост от почти 3%.

„Ръстът на капиталовия пазар беше до голяма степен стимулиран от технологичния сектор и сектора на стоките от неосновна необходимост“, коментира Гранде в комюнике.

Печалбата от 893 млрд. норвежки крони (83,89 млрд. долара) е в контраст със загубата от 653 млрд. долара година по-рано.

Норвегия има население от едва 5,5 млн. души, което означава, че резултатът на фонда се равнява на над 15 хил. долара на човек.

Но възвръщаемостта е била с 0,06 процентни пункта под бенчмарковия индекс, съобщи фондът, който отчита положителна годишна относителна възвръщаемост от 2009 г. насам.

Фондът, в който се вливат приходите от голямата петролна и газова индустрия в Норвегия, е получил 217 млрд. крони под формата на нови средства от правителството по време на тримесечието.

Около 70% от активите са държани в акции към 31 март, а 27,3% са инвестирани в инструменти с фиксирана доходност. 2,4% са били заделени за непублични компании за имоти, а 0,1% - за непублична инфраструктура за възобновяема енергия.

Централната банка на Норвегия управлява фонда, който притежава 1,5% от борсовите акции в света и има дялове в 9200 компании.

Фондът обяви рекордна загуба от 1,64 трлн. крони миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още