IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,5 млн. българи са живели под прага на бедност през 2022 г.

Линията на бедност общо за страната e била 525 лева

14:07 | 26.04.23 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2022 г. линията на бедност общо за страната e 525,92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1,571 милиона души, или 22,9% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 4,3%, а относителният дял на бедното население нараства с 0,8 процентни пункта, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Данните за миналата година сочат, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22,9% до 30,3%, или със 7,4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44,2%, или с 21,3 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (56,9% за 2022 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 3,3 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През миналата година делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години остава непроменен спрямо предходната година - 10%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 68,5%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над седем пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък - 3,2%.

Според типа на домакинството най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години (61,3% за 2022 г.) и едно лице в домакинство - жена (56,2% за 2022 г.). Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 21,9 процентни пункта по-висок, отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 35,4 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

Комбинирането на трите показателя – лица, живеещи в риск от бедност, с материални и социални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност, показва, че през 2022 г. 32,2% от населението, или 2,206 милиона души, са били в риск от бедност и социално изключване. Стойността на показателя нараства с 0,5 процентни пункта спрямо 2021 г., като при мъжете се запазва на същото ниво, а при жените нараства с 0,9 процентни пункта.

През 2022 г. 25,9% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 1,7 процентни пункта повече спрямо 2021 година, отчита НСИ. Социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 15,0 процентни пункта.

През миналата година осем от десет деца (78,4%), чиито родители са с начално или без образование, живеят в бедност. Приблизително 18 пъти по-малко, или 4,3%, са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е три пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Относителният дял на децата с материални лишения е 32,8% през 2022 година.

Близо една трета от децата (27,4%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.); екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки и др.) – 24,8%, и редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. – 21,5%

През 2022 г. 43,5% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност, отчита националната статистика.

През 2022 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Монтана - съответно по 373 лв., а най-високата - в област София (столица) (832 лв.), следвана от областите Стара Загора (625 лв.), Варна (601 лв.) и Перник (595 лева).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: pinoccio Незнам, питай Оркаа къде сте... изиглежда че той е шефа на групата олигоффрени от които си част!... а и къде виждаш да съм коментирал статията, глууупако? Орка ме пита някъв въпрос, отговарям му! Пак да повторя... немата угодия това копейките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: 0pk до оня ден ти набивах мууур и беше недоволен... сега акъл и пак недоволен! това копейките нямате угодия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio... диференциално погледнато , независимо къде се намира , винаги е над теб . а когато клепе , ти олиговренично зееш в захлас отдолу ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
pinoccio
преди 1 година
До: khaoДежурните олигоффрени под прага ли сте или над прага, апроксимативно погледнато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: khao винаги съм спокоен, когато форумния евроатлантик реагира като пружина! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: 0pk веднага идвам на помощ, глууупако! В квартала (Максуда) в който си роден и живееш са с външни тоалетни! Доволен ? Спокоен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ем нормално, над 20% от населението живее под прага на бедността. Айде кухича да дойде да разкаже, къде хората живеят масово с външни тоалетни, за да се успокоим, че има и по-зле от нас. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още