fallback

Аржентина започва да плаща на Китай и в юани, а не само с долари

Страните от Южна Америка се борят с ефектите от намаляващите доларови резерви

21:46 | 27.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Аржентина започва да плаща за вноса на китайски стоки и с юани, а не само с долари, съобщава Ройтерс. Мярката на правителството е свързана с намаляващите доларови резерви, допълва още агенцията.

През април Аржентина  планира да плати на Китай за вноса на стоки на стойност 1 млрд. долара в юани. След това всеки месец ще плаща част от вноса (790 млн. долара) в юани, посочват от правителството.

Новата схема на заплащане беше обявена от министъра на икономиката Серхио Маса след среща с китайския посланик Дзоу Сиаоли.  На събитието участваха и китайски компании от различни сектори, допълва още Ройтерс.

Страните от Южна Америка са изложени на намаляване на своите доларови резерви заради свития износ на селскостопански продукти. Континентът е обхванат от рекордна суша в последните месеци. Регионът е обхванат и от политическа нестабилност.

Анализатори коментират, че китайският юан започва бавно, но сигурно да бъде възприеман от редица държави като резервна валута. Това може да постави основите на конкурентна на доминираната от долара парична система. Най-големите вносители и износители на суровини - Китай, Бразилия и Русия, в момента договарят търговските си взаимоотношения в юани, сочат още данните на анализаторите, цитирани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 27.04.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още