IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител падат на месечна база заради поевтиняването при енергетиката

На годишна база индексът расте с 2 на сто, подкрепен от преработвателната и добивната промишленост

12:37 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на производител в България се понижават през март с 2,2% на месечна база, докато на годишна те растат с 2%, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

В основната на спада на месечна база стои понижението в цените в сектора на енергетиката, които записват спад от 9,3%. Освен тях се наблюдава понижение и при добивната промишленост, където спадът достига 1,1%.

Увеличение в цените записва преработващата промишленост – с 0,9 на сто, подкрепена от ръста при производството на тютюневи изделия (+34,4%), както и от производството на изделия от други неметални минерални суровини, което се увеличава с 5,8 на сто. Силни резултати показва и производството на лекарствени вещества и продукти, където повишението достига 4,7% спрямо февруари.

По-ниски цени се наблюдават при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 12,2%, производството на химични продукти - с 2.7%, производството на основни метали - с 2,5%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността. Източник: НСИ Общ индекс на цените на производител в промишлеността. Източник: НСИ

На годишна база по-високи цени са регистрирани при преработващата промишленост, където увеличението достига 6%, и в добивната промишленост, която записва ръст от 2,7 на сто. Намаление в цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,1%.

По отношение на преработващата промишленост значителен ръст на цените е отчетен при: производството на тютюневи изделия - с 44,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 31,1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 19.9%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 8,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2,6% през март спрямо предходния месец, като понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,7%, и в добивната промишленост - с 1,9%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение  - с 1,4 на сто.

Ръст на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 50,6%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2,2%.

По-ниски цени са отчетени при: производството на химични продукти - с 4,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,8%, производството на основни метали - с 0,8%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността. Източник: НСИ Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността. Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 2,5% през март в сравнение със същия месец на 2022 г. Ръст на цените е отчетен при преработващата промишленост - с 10,2% и добивната промишленост - с 3,6%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 6,9%.

Спрямо март 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 58,5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37,4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 29,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 27,7%. Намаление на цените е отчетено при производството на основни метали - с 10,4%, и при производството на химични продукти - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 1,5% през март спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. се увеличава с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още