IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно отчитат забавяне на ръста на оборотите през март

Данните показват ръст на годишна база от 1,1%, а на месечна база има спад от 0,6%

13:48 | 10.05.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След известно ускоряване на ръста на оборотите в началото на годината през март търговците на дребно у нас отново записват спад, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) за третия месец на 2023 година. 

Продажбите в сектор "Търговия на дребно" (без търговия с автомобили) продължава разнопосочното си представяне през март. Данните показват ръст на годишна база от 1,1%, а на месечна база има спад от 0,6%.

Оборотите на търговците на дребно се забавиха в края на миналата година. В началото на 2023 г. настъпи известно оживление, като през февруари годишният ръст беше 4,3% а през януари - 5,6 на сто.

През март на годишна база ръстът на търговските обороти е стимулиран от продажбите на автомобилни горива и смазочни материали, където е регистрирано нарастване на оборота с 12,3%. Ръст е отчетен и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – 1,7%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) е отчетено намаление - с 1,8%. По-съществен спад се наблюдава при продажбите на компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 11,3%.

Ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11,7%, при търговията на дребно с разнообразни стоки - с 9,5%, и при тази с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 5,1%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с  автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година  (Календарно изгладени) Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)

На месечна база през март е отчетено понижение на оборота както при търговията на дребно с нехранителни стоки – с 1.6%, така и при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,5%.

В търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава увеличение - с 2,2%.

Намаление е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,8%, и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,2%. По-значително нарастване на оборота се наблюдава при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още