IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Норвегия расте през първото тримесечие с по-бърз темп от очакваното

Новите икономически данни вероятно ще подкрепят спекулациите, че Norges Bank ще трябва да засили или удължи периода на лихвени повишения и през лятото

11:30 | 12.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Норвегия продължава да расте през първото тримесечие, засилвайки доказателствата, че остава по-устойчива на скока при цените и разходите по кредитите, отколкото показват прогнозите на нейната централна банка - Norges Bank, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, който се коригира спрямо офшорната индустрия на Норвегия, се увеличава с 0,2% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с ревизираните 0,6%, съобщава статистическата служба на страната. Данните надминават медианната прогноза на икономисти за растеж от 0,1% според анкета на Bloomberg. Прогнозата на централната банка беше също за разширение от 0,1%.

Най-богатата скандинавска страна по БВП на глава от населението засега успява да избегне рецесия, отчитайки ограничени щети от ускорената инфлация, чийто темп се доближи до най-високото ниво, регистрирано през последните три десетилетия, и от затягането на паричната политика, което започна още през септември 2021 г.

През март централната банка прогнозира, че БВП ще нарасне с 1,1% за цялата 2023 година, като същевременно обяви, че очаква разширяването да се забави до 0,5% през 2024 г. Последва обявеното от правителството ревизиране на бюджета, с което се увеличиха разходите за добив на изкопаеми горива.

Икономиката на Норвегия продължава да се разширява въпреки насрещните инфлационни ветрове. Източник: Bloomberg Икономиката на Норвегия продължава да се разширява въпреки насрещните инфлационни ветрове. Източник: Bloomberg

Новите икономически данни вероятно ще подкрепят спекулациите, че Norges Bank ще трябва да засили или удължи периода на лихвени повишения и през лятото.

Покупките на стоки от домакинствата и инвестициите в жилища се свиват, докато бизнес инвестициите и износът растат, съобщава още статистическата служба. В доклада се казва, че търговията със стоки е била засегната главно от намалените покупки на автомобили в сравнение с четвъртото тримесечие.

По-големият от териториална гледна точка съсед на Норвегия Швеция, определен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като най-зле представящата се икономика в Европейския съюз (ЕС) тази година, успя да избегне рецесия през първото тримесечие. Сред останалите регионални партньори на Норвегия, икономиката на Дания се очаква да нарасне с 0,5% за тази година, докато брутният вътрешен продукт на Финландия вероятно ще стагнира, прогнозира по-рано тази седмица Nordea Bank Abp, най-големия скандинавски кредитор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още