IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимата за еврозоната - символичен растеж, покачване на заетостта и скок на износа

През март некоригираният търговски баланс на еврозоната е преминал към излишък в размер на 25,6 млрд. евро от дефицит за 20 млрд. евро година по-рано

15:17 | 16.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на еврозоната през първите три месеца на годината е 0,1% на тримесечна база, потвърди първоначалните си оценки Евростат във вторник. Същевременно заетостта в блока с единна валута е нараснала, а износът е скочил рязко, което е увеличило търговския ѝ излишък.

Стастическата агенция потвърди също, че брутният вътрешен продукт (БВП) в 20-те държави, които споделят еврото, е нараснал с 1,3% на годишна база през периода януари-март. Заетостта е нараснала с 0,6% на тримесечна база и с 1,7% ръст на годишна.

Общо за Европейския съюз данните сочат покачване на БВП с 0,2% на тримесечна база и с 1,2% на годишна. Заетостта в ЕС също се е повишила с 0,6 на сто спрямо предходното тримесечие и с 1,6 на сто спрямо същия период на миналата година.

За България данните сочат 0,4% ръст на тримесечна база и 2% на годишна, както съобщи по-рано днес НСИ.

Некоригираните данни за търговията на еврозоната през първото тримесечие показват ръст от 8,5% на износа спрямо същия период на 2022 г. при непроменен внос.

През март некоригираният търговски баланс на еврозоната премина към излишък в размер на 25,6 млрд. евро от дефицит за 20 млрд. евро през първите три месеца на 2022 г. Коригиран спрямо сезонни колебания, търговският излишък през март се изчислява на 17 млрд. евро, докато месец по-рано еврозоната имаше дефицит от 200 млн. евро. По-добрият нетен търговски резултат през първото тримесечие идва главно от по-високия износ на машини, превозни средства и химикали и спада на вноса на енергия.

Вносът от Русия, някога ключов доставчик на петрол и газ за ЕС, е бил със 72,1% по-нисък през периода януари-март в сравнение с година по-рано.

Освен това търговският дефицит на ЕС с Китай, втория по големина търговски партньор на блока след САЩ, е спаднал през първото тримесечие до 74,7 млрд. евро от 92 млрд. евро през същия период на 2022 г., тъй като Евросъюзът се стреми да намали зависимостта си от Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 11 месеца
До: alex8712 ... те същите нефелници пак ще ти го обясняват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
alex8712
преди 11 месеца
''По-добрият нетен търговски резултат през първото тримесечие идва главно от по-високия износ на машини, превозни средства и химикали и спада на вноса на енергия'' - хмм, едни коментатори във форума цяла година обясняваха как в Европа нищо не се произвежда и няма собствени енергийни източници? 8,5% ръст на износа при непроменен внос и излизък 25,6 млрд евро - не е лошо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още