IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика e загубила още инерция през зимата

През първото тримесечие БВП на страната нараства с 2% на годишна база и с 0,4% на тримесечна

12:37 | 16.05.23 г.
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов
Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

През първото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 2% спрямо първото тримесечие на миналата година и с 0,4% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г., показват сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Това е най-бавният растеж на годишна база от първото тримесечие на 2021 г., като икономиката се сви отчасти поради страничните ефекти от войната в Украйна. Националният статистически институт регистрира това увеличение на фона на сложната политическата обстановка, която обхвана страната през периода, както и признаци за влошаване на външната икономическа среда.

Същевременно две ключови прогнози за българската икономика бяха преразгледани в положителна посока вчера и днес.

Европейската комисия леко завиши прогнозата си (с 0,3 пр.п.) за ръста на БВП на България до 1,4% за тази година в сравнение с последния ѝ доклад от есента и запази очакванията си за следващата година за допълнително ускоряване до 2,4%. ЕК очаква тримесечният БВП да стагнира след първото тримесечие на тази година и след това да възобнови стабилното си разширяване през 2024 г. 

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подобри оценката си за темпа на растеж до 1,3 на сто през текущата година и 2,9 на сто догодина, като и двете стойности са преразгледани нагоре с 0,3 на сто спрямо предишните прогнози на институцията.

Годишни изменения

През първото тримесечие брутната добавена стойност нараства с 2,2% на годишна база, изчисляват в НСИ.

Крайното потребление регистрира ръст от 2,8%, а бруто образуването на основен капитал се увеличава с 5,2% през първото тримесечие спрямо година по-рано. Износът на стоки и услуги се увеличава със 3%, а вносът на стоки и услуги намалява с 4,3%.

Темп на прираст спрямо съответното тримесечие на предходната година, проценти Източник: НСИ Източник: НСИ

Тримесечни изменения

През първото тримесечие брутната добавена стойност се увеличава с 0,4% спрямо предходното.

Като причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо четвъртото тримесечие на миналата година се посочва увеличението на бруто капиталообразуването с 1,9%.

        Темп на прираст спрямо предходното тримесечие, проценти Източник: НСИ Източник: НСИ

БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на тази година БВП в номинално изражение достига 37,265 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на тази година е 32,327 млрд. лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 83,4%, което в стойностно изражение възлиза на 31,084 млрд. лева. През първото тримесечие на тази година бруто капиталообразуването, което включва инвестиции, вложени за покупка на активи, използвани многократно в производствения процес за продължителен период от време (повече от една година), е 5,759 млрд. лв. и заема 15,5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

БВП по тримесечия за периода 2008 - 2023 г. по средногодишни цени на 2015 година, млн. лв. Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още