IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на потребителите в еврозоната за инфлацията са на 3-годишно дъно

Общият показател за икономическите настроения пък е стигнал най-ниското си ниво от 6 месеца

15:37 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ценовите очаквания на потребителите в еврозоната са спаднали до най-ниското си ниво от 2020 г., показва индекс на Европейската комисия (ЕК), който може да успокои централните банкери, опитващи се да овладеят инфлацията.

Показателят е спаднал до 12,2 пункта през май от 15 пункта през предишния месец, съобщава Bloomberg. Част от дългогодишното проучване на икономическите настроения, провеждано от Брюксел, той отразява отговорите от потребителите за това как цените ще се развият през следващата година.

Докладът, представен във вторник, показва още, че очакванията за цените, които компаниите могат да налагат през следващите три месеца, също спадат. Ценовите показатели за производството, услугите, строителството и търговията на дребно са се понижили още, а общият показател за икономическите настроения е стигнал 6-месечно дъно.

За представителите на Европейската централна банка във Франкфурт подобни данни ще осигурят известно успокоение, че скокът на инфлацията, разглеждан като част от случващ се веднъж на поколение шок от разходите за живот, не се вкоренява в икономиката. В усилията си да укротят цените централните банкери сигнализираха, че предстоят още три увеличения на лихвените проценти.

Докладът съвпада с натоварена седмица за оценка на инфлацията в еврозоната, като се очаква последните данни, планирани за четвъртък, да покажат ограничен напредък в забавянето на инфлацията към целта на ЕЦБ от 2%. Прогнозата на икономистите е за ръст на потребителските цени от 6,3%, показва медианна оценка.

Първите национални данни за седмицата – от Испания, са по-окуражаващи. Инфлацията там се е забавила до 2,9% през май – най-ниското ниво от юли 2021 г. Данните за Франция, Италия и Германия ще бъдат публикувани в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още