IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще следва правилата на свободния пазар, за да повиши конкурентоспособността

Анкара ще поддържа фискална дисциплина и ще прилага последователен набор от политики, каза вицепрезидентът

17:01 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Турция ще предприеме стъпки за намаляване на инфлацията и ще следва правилата на свободния пазар, докато се опитва да повиши конкурентоспособността и производителността, каза вицепрезидентът на страната Джевдет Йълмаз в четвъртък, след като председателства заседание на ключов икономически координационен съвет.

След изборната си победа миналия месец президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи нов министър на финансите и управител на централната банка, като очакванията са те да се ориентират към по-традиционна политика след години на намаляване на лихвените проценти, които подхраниха кризата с разходите за живот.

В първите коментари от икономическия екип на правителството, определящи политиките му, Йълмаз каза, че Анкара ще поддържа фискална дисциплина и ще прилага последователен набор от политики.

„Ще предприемем ефективни и решителни стъпки в борбата с инфлацията, която виждаме като основен проблем“, каза Йълмаз в заключителните думи на заседанието на борда в президентския дворец.

Инфлацията достигна 24-годишен връх от 85,5% миналия октомври и се забави до малко под 40% през май. В коментари тази седмица Ердоган каза, че е решен да свали инфлацията до едноцифрено ниво с политика на "ниска инфлация, нисък лихвен процент".

„В рамките на правилата на свободния пазар ще продължим да предприемаме стъпки за повишаване на конкурентоспособността и ефективността на икономиката ни“, каза Йълмаз след срещата в четвъртък.

Ердоган каза в коментари, публикувани в сряда, че новият министър на финансите Мехмет Шимшек ще предприеме бързи стъпки с централната банка, въпреки че президентът поддържа собственото си неортодоксално мнение, че високите лихвени проценти причиняват инфлация.

Анализаторите на водещи инвестиционни банки сега очакват турската централна банка да започне да увеличава лихвените проценти на заседанието на своята комисия по паричната политика на 22 юни.

Ердоган е следвал неортодоксални политики от години, целейки да превърне дефицита по текущата сметка в излишък. Но намаленията на лихвените проценти, извършени въпреки високата инфлация, предизвикаха валутна криза през 2021 г. и оттогава лирата продължи да поевтинява.

Лирата намали стойността си с 0,4% до 23,66 лири спрямо долара в четвъртък, близо до рекордно дъно, след като отслабна с повече от 20% досега тази година.

Йълмаз каза, че правителството ще работи за постигане на целите си за инвестиции, заетост, производство и износ и е решено да премахне дефицита по текущата сметка като пречка за устойчивия растеж.

Дефицитът по текущата сметка се разшири до 5,4 млрд. долара през април и се очаква да достигне повече от 45 млрд. долара тази година.

Йълмаз каза, че средносрочният икономически план на правителството, който ще бъде споделен с обществеността през септември, ще промени обществените политики и практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още