IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът похвали координацията на институциите при наводненията във Враца

По всичко изглежда, че критичният период е отминал, смята акад. Денков, който присъства на заседание на кризисния щаб във Враца

17:00 | 18.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мая Ценова, БТА

Първата реакция на институциите е била добре координирана е това е позволило да бъдат избегнати сериозни проблеми и най-тежкият период да бъде овладян, заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти във Враца след заседание на областния кризисен щаб във връзка с наводненията в региона. Той похвали съвместната работа на областната управа, кметовете, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и военните.

По думите на акад. Денков е важно, че непосредствената опасност и рисковете намаляват. „Сега трябва да се внимава за населените места по поречията на реките като гр. Мизия, където водите ще се оттичат известно време. Но по всичко изглежда, че критичният период е преминат“, посочи акад. Денков. 

Той обясни, че два са били най-критичните моменти през тези няколко дни. Първият е бил в началото, когато е трябвало да се реагира бързо, за да не бъдат залети къщите на хората. Вторият е бил снощи, когато е трябвало да се избере дали да започне изпускане на води от яз. Огоста с ясното съзнание, че това ще доведе до наводнение в по-долната част на реката. Министър-председателят обясни, че язовирът ще продължи да бъде изпускан и през следващите дни, защото все още се оттичат водите от по-високите части в планината, но има уверение, че нивото надолу ще се запази или ще започне да спада. 

„Това, което обсъждахме е периодът през следващите няколко дни. От една страна са заявките на хората, там където има увредени уреди, където има повреди в жилищата, да се опишат и да се задвижи този механизъм, който върви по линия на Министерството на труда и социалната политика, така че максимално бързо до края на месец юни да се изплатят компенсации. Като, разбира се, се внимава с всички контролни механизми да не случат злоупотреби“, обясни премиерът.

Той посочи, че линиите, по които могат да се получат средства са няколко. Едната е описание на щетите, за които хората могат да получат средства до три пъти линията на бедност, което съответства на 1512 лв. максимална помощ. Втората линия е свързана с увредени уреди, като общата сума тук може да стигне до 2500 лв., но трябва да се внимава да бъдат реални средства, предупреди Николай Денков и допълни, че двете линии не са алтернатива, а едната помощ допълва другата.

По думите му третата линия е чрез вдигане капацитета на услугата „Топъл обяд“, за да се осигури безплатен обяд на хората, чиито кухни са залети и нямат електроуреди. „Четвъртата линия на подкрепа е чрез Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците, на дворовете, тъй като на военните не им е това работата. Те се включиха в най-тежкия момент и вероятно ще се изтеглят още утре“, посочи акад. Денков.

Той обясни, че успоредно с помощта към пострадалите хора трябва да се придвижи и процесът за възстановяване на повредените мостове и улична настилка. По думите му още утре ще започнат първите срещи на министъра на вътрешните работи, който е ръководител на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се започне с подготовката на проектите. Целта е максимално бързо да се възстанови самата инфраструктура и след това да се възстановят и средствата.

„Все още не може да се каже какви средства може да отпусне държавата, нека минат първо оценките за това какви са нуждите. Това, което обсъждахме е, че средствата, които са необходими за почистване, са в сравнително по-скромен размер, но възстановяването на инфраструктурата изисква милиони левове“, посочи Николай Денков и допълни: „Сега подготвяме и бюджета за 2023 г., без да видим целия разчет, аз не бих искал да говоря с числа, но е ясно, че сме в ситуация, която изисква приоритетно насочване на средства“.   

По думите на министър-председателя това, което всичките кметове са поставили като проблем е, че като отмине кризисната ситуация се изпуска възможността да се работи регулярно - да се почистват коритата, да се изграждат диги там, където е необходимо. „Поех ангажимент да видим как да го структурираме  този въпрос, за да имаме регулярна работа, а не като стане кризата и тогава да си казваме „защо не го направихме“. Имаше много оплаквания за това, че от предишни наводнения 2014 г., 2021 г. по тази регулярна работа нищо не е направено“, посочи Денков.

Преди да провери каква е ситуацията и в област Монтана, акад. Денков ще посети село Хайредин, където река Огоста тази нощ повиши нивото си и стигна до първите къщи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Иде още непогода https://***.gismeteo.ru/weather-sofia-3429/10-days/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Модула на отток е различен https://***.moew.government.bg/static/media/ups/tiny/file/Water/Povarhnostnivodi/Metodika/malki_yazoviri/Prilojenie_1.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Водосборните басеини са еднакви https://prikachi.net/image/p28d6i
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още