IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Италия се забави до 14-месечно дъно

Спокойствието на ЕЦБ може да бъде краткотрайно на фона на предстоящите данни от останалите страни в еврозоната

16:56 | 28.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Италия се забави до най-ниското си равнище от 14 месеца насам, давайки малко спокойствие на Европейската централна банка (ЕЦБ) за отслабващия ценови натиск, преди да излязат данните за целия регион по-късно през седмицата, пише Bloomberg.

Потребителските цени в страната са се повишили с 6,7% през юни на годишна база, значително по-слабо в сравнение с повишението от 8% през май, показва доклад на Италианския статистически институт, публикуван в сряда. Забавеното повишение на цените на комуналните услуги и по-ниските транспортни разходи допринасят за забавянето на общия темп на нарастване.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Италианските данни подготвят сцената за европейските, които ще бъде публикувани в следващите два дена и за които се очаква да покажат широк, но ограничен напредък в забавянето на инфлацията. Целевото равнище на инфлацията на ЕЦБ е 2%.

Най-притеснително за регулатора ще бъде евентуалното ускорение на базисната инфлация, очаквано в доклада за еврозоната, който ще бъде публикуван в петък. Опасенията са, че инфлацията може да се вкорени в икономиката чрез търсенето на по-високи заплати.

В речта си по време на годишната среща на представителите на централните банки председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че тя не би рискувала.

„Въпреки че все още не виждаме спирала заплати-цени или разпадане на очакванията, колкото по-дълго време инфлацията остане над целевата си стойност, толкова по-големи ще са рисковете“, коментира тя. „Ако не видим съществена промяна в прогнозата, ще продължим да повишаваме лихвите и през юли.“

Възможността за по-нататъшно затягане на паричната политика разпали незабавни критики от страна на двамата италиански вицепремиери, лидери на партии в коалицията на премиера Джорджа Мелони. Най-краен беше Матео Салвини, който определи политиката на ЕЦБ като „безсмислена и опасна“.

Самата Мелони се присъедини към позицията му в сряда, като описа действията на централната банка като „опростени“.

Такива забележки показват затруднението на Италия в настоящия момент. Устойчиво високите цени на основни храни като пастата, доматите и зехтина затрудняват правителството, което бавно премахва мерките за подпомагане на семействата и предприятията, засегнати от енергийната криза.

Но по-високите разходи по заемите, които целят да овладеят инфлацията, натежават на обтегнатите публични финанси на страната и затрудняват потребителите в ролята им на кредитополучатели и данъкоплатци, като оказват влияние на растежа. Основната бизнес асоциация в Италия предупреди по-рано през седмицата, че икономиката на страната показва, че е загубила инерцията си.

Допълнителни щрихи в картината на инфлацията в еврозоната ще дадат данните в четвъртък, които се очаква да покажат драстични промени.

Испанската инфлация вероятно се е забавила под целта от 2% в еврозоната, сочат прогнози на икономисти, докато германската вероятно се е ускорила в сравнение с темпа си от миналата година, когато бяха въведени много ниски цени в обществения транспорт.

Очаква се данните от петък да отчетат забавяне в ръста на потребителските цени във Франция. Икономистите също прогнозират забавяне на общата инфлация в еврозоната заедно с увеличение на базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като цените на храните и енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още