IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската инфлация го направи – забави се под 2%

В Германия обаче инфлацията се повиши по-силно от очакванията, прекъсвайки забавянето си от началото на годината

16:30 | 29.06.23 г. 1
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Испания се забави под равнището от 2%, към което се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ) - малка победа за регулатора в битката му за овладяване на ръста на цените в еврозоната, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени в Испания са се повишили с 1,6% през юни спрямо същия период година по-рано, което е забавяне спрямо равнището от 2,9% през май, заради по-слабото увеличение на разходите за храна и енергия, показват данните на статистическата агенция на страната. Това е и най-слабият инфлационен темп от повече от две години.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Централните банкери няма да се успокоят много от данните за четвъртата по големина икономика в еврозоната въпреки значителното подобрение. Остават техните опасения за базисния темп на нарастване на цените в еврозоната, за който се очаква данните в петък да покажат ново ускорение.

„Развитието точно на базисната инфлация - това според мен е много важно да се проследи при настоящите обстоятелства", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в сряда по Bloomberg TV. "Може би, знаете ли, базисната инфлация ще бъде по-упорита, отколкото очакваме.“

Базисната инфлация в Испания, формирана от различен индекс и кошница от тези на еврозоната, се забавя до 5,9% през юни от 6,1% през май.

„Прекалено рано е да обявим победа над инфлацията. С отшумяването на благоприятните базови ефекти през следващите месеци общата инфлация отново ще се ускори стабилно до малко под 4% до края на годината. Едва в средата на 2024 г. целта на ЕЦБ от 2% ще бъде трайно постигната“, коментира Ана Андраде, европейски икономист.

Италианските данни от сряда също показаха драстично подобрение в нивото на общата инфлация, въпреки че на ниво от 6,7% тя остава доста по-висока от целта на ЕЦБ. Възможно е данните в петък да отчетат и забавяне в ръста на цените във Франция.

Инфлацията в Германия обаче се повиши по-силно от очакванията през юни, прекъсвайки забавянето си от началото на годината, което според анализаторите е само едно колебание. Хармонизираният индекс на потребителските цени в страната нарасна с 6,8% на годишна база през юни, сочат предварителните данни на германската статистическа служба, публикувани днес. Анализаторите очакваха увеличение от 6,7%.

Предстои да бъдат публикувани и данните за цялата еврозона. Икономистите очакват общата инфлация да се е забавила до 5,6%, а базисната да се е ускорила до 5,5%.

Де Гиндос, бивш испански министър на финансите, смята, че поредното повишение на лихвения процент на ЕЦБ през юли е „свършен факт“, докато все още не е ясно какво ще се случи на следващото заседание през септември. Това е и в центъра на дебатите сред представителите на централните банки в момента.

Паричните пазари в четвъртък залагат на 90% вероятност за ново увеличение на лихвения процент от ЕЦБ с четвърт пункт през следващия месец и очакват да достигне пикова стойност от 4% до края на годината. Първото понижение с 25 базисни пункта се очаква през юли следващата година.

Испанският министър на икономиката Надя Калвино призна миналата седмица, че страната може да не се нуждае от повече повишения на лихвите, но отбеляза, че ЕЦБ „гледа на Европа като на едно цяло“.

Въпреки забавянето на ръста на цените в Испания министър-председателят Педро Санчес, който изостава според социологическите проучвания преди предсрочните избори на 23 юли, във вторник удължи срока на действие на антиинфлационния пакет на стойност 3,8 млрд. евро под формата на субсидии и намаляване на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 10 месеца
Освен Испания , най-вероятно от големите икономики и Дания и Франция до няколко месеца ще влезнат в целевата зона под 2% . От по-малките икономики Португалия и Гърция също скоро ще постигнат целта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още