IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтината енергия свива заводските цени и през май

Цените на производител се понижават с 2,9% на месечна и с 6,7% на годишна база, отчита НСИ

18:40 | 30.06.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Производствените цени в България се понижават и през май, като основна причина е продължаващият спад в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

През май заводските цени се понижават с 2,9% на месечна и с 6,7% на годишна база.

На месечна база понижението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е с 4,4%, в преработващата промишленост - с 2,4%, и в добивната промишленост - с 2,2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на основни метали - с 5,5%, на химични продукти - с 2,8%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,4%. Повишение на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,8%, на мебели - с 0,9%, и на електрически съоръжения - с 0,8%.

На годишна база общият индекс на цените на производител записва значителен спад при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19,4%. Понижение е отчетено и при цените в добивната промишленост - с 4,4%, и в преработващата промишленост - с 1,5%.

В преработващата промишленост значително намаление на цените има при производството на основни метали - с 14,4%, както и при производството на химични продукти -  с 11%. Ръст на цените е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 46,6%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 26,8%, и на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 16,5%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2,5% през май 2023 г. спрямо предходния месец. Статистиката отчита спад в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,3%, в добивната промишленост - с 2,9%, и в преработващата промишленост - с 1,3%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 3,9%, на основни метали - с 3,3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,9%. Повишение на цените е регистрирано при производството на мебели - с 1,2%, и на електрически съоръжения - с 1,0%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава със 7% за година. Спад е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,9%, а увеличение е отчетено в преработващата промишленост - с 2,1%, и в добивната промишленост - с 0,4%.

Спрямо май 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 60,5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 38,3%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 23,5%. Спад на цените е отчетен при производството на основни метали - с 20,9%, и при това на химични продукти - със 17%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 3,6% през май  спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. намалението е с 6,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още