IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на частния сектор в еврозоната се свива през юни

Междувременно ценовият натиск намалява значително през юни, което ще бъде приветствано от служителите на Европейската централна банка

19:00 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на частния сектор в еврозоната се понижава до територия на свиване през юни в резултат на по-широкия спад в индустрията на услугите в Европейския съюз (ЕС) и задълбочаващото се понижение при фабричното производство, съобщава Ройтерс, цитирайки нов доклад на S&P Global.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Hamburg Commercial Bank, изготвен от S&P Global, се понижава до 49,9 пункта през юни спрямо 52,8 пункта за май. Границата от 50 пункта разделя свиването от разширяването. Икономисти очакваха индексът да падне до 50,3 пункта, оставайки на положителна територия.

Друго проучване, публикувано в понеделник, показа, че фабричната активност в района се свива с по-бързи темпове от очакваното, докато секторът на услугите е продължил да се разширява макар и с по-бавно. Индексът PMI за индустрията на услугите се понижава до 52 пункта спрямо 55,1 пункта з предходния месец. Все пак резултатите изостават от прогнозите за 52,4 пункта, като растежът е ограничен от спада при новите поръчки.

Междувременно ценовият натиск намалява значително през юни, като индексът на комбинираните цени на продукцията се понижава до 53,8 пункта от 56,4 пункта месец по-рано.  Това е най-ниското му ниво от март 2021 г.

Това вероятно ще бъде приветствано от служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), които не успяват за момента да охладят инфлацията до целта от 2% въпреки агресивното затягане на паричната политика.

Миналия месец те повишиха разходите по заемите до най-високото им ниво от 22 години и сигнализираха, че упорито ускорената инфлация почти гарантира нова възходяща корекция на следващото заседание на 27 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още