IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в еврозоната спадат на годишна база за пръв път от края на 2020 г.

На месечна база се отчита пето поредно понижение

14:31 | 05.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствените цени в еврозоната са се понижили за пети пореден месец през май, показват публикувани в сряда данни, и за пръв път от края на 2020 г. са по-ниски спрямо същия период на предишната година, съобщава Ройтерс, цитирайки данни на Евростат.

Европейската статистическа служба Евростат съобщи, че производствените цени на продуктите, които излизат от фабриките в 20-те страни членки на еврозоната, са се понижили с 1,9% през май спрямо април и са регистрирали спад от 1,5% на годишна база. Това бележи рязка промяна в тенденциите, след като през последните две години и половина постоянно растат, а през август 2022 г. се повишиха с 43,5%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха месечен спад от 1,8% и 1,3% спад за годината през май.

Цените на производител са ранен индикатор за потребителската инфлация, която ЕЦБ иска да поддържа на ниво от 2,0% в средносрочен план, но отчетеното ѝ равнище през юни беше 5,5%.

ЕЦБ повиши депозитната лихва до 3,5% през юни, което е най-високото ѝ ниво от 22 години насам, и почти гарантира ново увеличение на разходите по заемите през юли.

Месечният спад в цените на производител в еврозоната през май се дължи на понижение от 5% в цените на енергията, спад от 1% в цените на междинните стоки, както и спад от 0,1% на цените на нетрайните потребителски стоки като дрехи и храна.

По-ниските цени на енергията също задържаха годишния показател на по-ниско равнище. Без да се включват цените на енергията, производствените цени са с 3,4% по-високи спрямо година по-рано, а цените на нетрайните потребителски стоки отбелязват ръст от 9,8% на годишна база.

Дълготрайните потребителски стоки също са поскъпнали с 6,7%, а цените на капиталовите стоки са се повишили с 5,6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още