IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън вижда напредък в отношенията между САЩ и Китай, очаква по-засилена комуникация

С президента Байдън не гледаме на връзките с Пекин през призмата на конфликт между големи сили, каза американският финансов министър

10:09 | 09.07.23 г. 1
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви, че десетчасовите двустранни срещи с високопоставени китайски представители през последните дни са били „директни“ и „продуктивни“ и са помогнали за стабилизирането на колебливите отношения между двете страни. Тя каза това в края на четиридневното си посещение в Пекин, предава Ройтерс.

Преди да отпътува от Китай в неделя Йелън заяви, че САЩ и Китай остават на различни позиции по редица проблеми, но изрази увереност, че посещението ѝ е постигнало напредък в усилията за поставяне на отношенията на „супер основа“.

„САЩ и Китай имат значителни разногласия“, каза Йелън на пресконференция в американското посолство в Пекин, като даде за пример притесненията на Вашингтон относно по думите ѝ „нечестни икономически практики“ и неотдавнашните наказателни действия срещу американски компании.

„Но президентът (Джо) Байдън и аз не гледаме на отношенията между САЩ и Китай през призмата на конфликт между големи сили. Ние смятаме, че светът е достатъчно голям, за да могат и двете ни страни да процъфтяват“.

В момент, когато отношенията между САЩ и Китай достигнаха дъно заради проблеми от националната сигурност, включително Тайван, американските забрани за износ на модерни технологии и ръководените от държавата индустриални политики в Китай, Вашингтон се опитва да поправи връзките между двете най-големи икономики в света.

Държавният секретар Антъни Блинкен посети Пекин миналия месец, първото посещение на американския топ дипломат в страната по време на мандата на Байдън. Пратеникът по въпросите на климата Джон Кери се очаква да пристигне в Китай този месец.

Дипломатическите усилия на САЩ се случват преди възможна среща между Байдън и Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 през септември в Ню Делхи или на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември в Сан Франциско.

Йелън заяви, че визитата ѝ цели да установи и задълбочи връзките с новия икономически екип на Китай, да намали риска от неразбирателство и да открие пътя за сътрудничество в области като климатични промени и проблемен дълг.

„Смятам, че постигнахме известен напредък и мисля, че можем да имаме стабилни икономически отношения, които да са от полза и за двете страни, както и за света“, заяви тя и допълни, че очаква по-засилена и по-редовна комуникация на ниво експерти.

Йелън каза още, че китайските представители са изразили притеснения относно очаквана изпълнителна заповед, ограничаваща инвестициите към страната, но тя ги е уверила, че подобна мярка ще има тесен обхват и ще бъде задействана по прозрачен начин чрез публичен процес.

Американският финансов министър е уведомила китайските представители, че могат да изразяват притесненията си от действия на САЩ, така че Вашингтон да може да обяснява и „може би в някои ситуации да реагира на нежелани последици от нашите действия, ако те не са грижливо насочени“.

Йелън се срещна с премиера Ли Цян и със заместник-председателя на Китайската народна банка Пан Гоншън, когото нарече председател на централната банка, потвърждавайки явно очакваното му повишение.

Тя се срещна също с представители на американски компании, които правят бизнес в Китай, с климатични експерти и с жени икономисти.

На срещите си с китайските ръководители тя призова за по-голямо сътрудничество между страните по икономическите и климатичните въпроси, като в същото време критикува „наказателните действия“ срещу американски компании в Китай.

Йелън повтори, че Вашингтон не се стреми към разделяне с икономиката на Китай, тъй като това би било „катастрофално за двете страни и дестабилизиращо за света“.

Тя е изтъкнала пред китайските си колеги, че всякакви ограничения на инвестициите ще бъдат „много таргетирани и с ясна насока, съсредоточени тясно в няколко сектора, където имаме конкретни притеснения за националната сигурност“, за да се избегнат нежелани последици.

На въпрос за плановете на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка за създаване на обща валута за търговия на групата им БРИКС Йелън отговори, че очаква доларът да остане доминиращата валута в международните сделки.

За войната на Русия в Украйна тя е уведомила китайските представители, че е „съществено“ китайските компании да се въздържат от предоставянето на материална помощ на Москва за войната или за избягването на санкции.

И двете страни омаловажиха очакванията за пробив по време на разговорите и в същото време изразиха задоволство от възможността за дипломатически връзки лице в лице.

„Нито една визита няма да разреши предизвикателствата пред нас за една нощ. Но очаквам това пътуване да помогне за създаването на устойчив и продуктивен канал за комуникация“, изтъкна Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Камасутрата начи будеть больше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още