IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските инвеститори са още по-песимистично настроени през юли

Индексът на икономическите нагласи на института ZEW остава отрицателен

15:16 | 11.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Настроенията на германските инвеститори се влошaват през юли, съобщи институтът за икономически изследвания ZEW във вторник, отчитайки изненадващо рязък спад в нивото на индекса си на икономическите нагласи до -14,7 пункта от -8,5 пункта през юни, пише Ройтерс.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха равнището на индекса на ZEW през юли да бъде от -10,5 пункта.

Очакваното повишение на лихвите по краткосрочните заеми в еврозоната и Съединените щати, както и слабите експортни пазари, например в Китай, са основните причини прогнозата да бъде негативна, смята президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Експертите на финансовите пазари прогнозират допълнително влошаване на икономическата ситуация до края на годината, допълни той.

Спадът е в синхрон с най-новото проучване на Ifo за нагласите на германския бизнес и индекса Sentix за еврозоната, които отбелязаха по-големи понижения от очакваните.

„Икономическите прогнози за втората половина на годината станаха още по-мрачни“, обобщи старши икономистът на Helaba Ралф Умлауф във вторник на база данните за показателите.

Индексът ZEW, измерващ как инвеститорите оценяват настоящата ситуация в Германия, също отбеляза спад през юли, понижавайки се с 3 пункта до -59,5 пункта.

Германската икономика изпадна в рецесия в началото на 2023 г., след като разходите на домакинствата, ключов източник на растеж за икономическия двигател на Европа, поддадоха под натиска на високата инфлация.

Икономистите не очакват тя да отбележи още големи ръстове през тази година, най-малкото заради резките повишения на основните лихви, които едва сега започват да действат с пълна сила.

„Надеждите за икономическо възстановяване през втората половина на годината се стопяват“, коментира главният икономист на VP Bank Томас Гитцел.

„Германската икономика в момента е притисната двойно – от високата инфлация и от слабата световна икономика“, добавя той

Според хармонизирания индекс на потребителските цени на ЕС потребителските цени в Германия са се повишили с 6,8% през юни, прекъсвайки серията от постоянни понижения от началото на годината, а базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като храни и енергия, се е ускорила до 5,8% спрямо 5,4% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още