IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на южнокорейската икономика се ускорява, но не буди свръхоптимизъм

Частното потребление и инвестициите в инфраструктура и строителство са се представили по-слабо спрямо предходното тримесечие

09:04 | 25.07.23 г.
Снимка:SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка:SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейската икономика е постигнала по-голям ръст от очакванията през второто тримесечие, подкрепена от подобренията в търговията, въпреки че по-слабите разходи на потребителите и на бизнеса засилват натиска върху централната банка да разхлаби рестриктивната си парична политика, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с коригиран сезонен темп от 0,6% през април-юни на тримесечна база, показват първоначалните данни на Южнокорейската централна банка. Това се случва след покачването с 0,3% през предходните три месеца.

Това е повече от средната прогноза за ръст на БВП с 0,5% в допитване на Ройтерс сред икономисти и е най-голямото тримесечно повишение от второто тримесечие на 2022 г.

Износът е намалял с 1,8%, но вносът се е свил много по-бързо – с 4,2 на сто, и е допринесъл за нетния растеж на силно зависимата от търговията южнокорейска икономика с 1,3 процентни пункта.

„Качествено растежът не е толкова положителен, колкото основните данни показват. Растежът ще се подобри в бъдеще, но е твърде рано да се говори за възстановяване, тъй като вялата китайска икономика може да забави възстановяването на износа, който вече е по-слаб от предишните очаквания“, коментира Парк Санг-хюн, главен икономист в HI Investment Securities.

Частното потребление и инвестициите в инфраструктура и строителство са се представили по-слабо спрямо предходното тримесечие със спад от съответно 0,1%, 0,2% и 0,3%, а държавните разходи са намалели с 1,9 на сто, най-много от началото на 1997 г. насам.

БВП за тримесечието е бил с 0,9% над нивото спрямо същото тримесечие година по-рано, идентичен годишен растеж с първото тримесечие и над очакванията на икономистите за покачване с 0,8%.

Четвъртата по големина икономика в Азия се очаква да нарасне с 1,4% през 2023 г. спрямо 2,6% миналата година, показват най-новите прогнози на централната банка и на правителството.

„Резултатът е, че централната банка, улеснена от забавянето на инфлацията, вероятно ще увеличи подкрепата си за икономиката, като разхлаби паричната политика през идните месеци“, коментира Шиваан Тендон, икономист, специализиран в нововъзникващите пазари в Азия, в Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още