IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната продължава да се забавя и през юли

На месечна база Евростат дори отчита дефлация

12:31 | 31.07.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в еврозоната продължава да се забавя и през юли, но базисната инфлация запазва нивото си без промяна, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общият индекс на потребителските цени се забавя леко до 5,3% през юли от 5,5% през юни. Това все още е значително по-високо от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ниво на инфлацията от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява.

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, обаче остава без промяна на ниво от 5,5%, като така реално надвишава общия индекс на потребителските цени. През последните няколко месеца основната инфлация се движи в тесни граници от 5,3% до 5,7%, без да сигнализира забавяне.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст отново отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, макар и да се забавя – 10,8% спрямо нивото от 11,6% през юни.

На второ място по ръст са услугите, които поскъпват с 5,6%, като увеличението се забавя с едва 0,2 пр.п. спрямо нивото от предишния месец.

Неенергийните индустриални стоки също забавят леко темпа си на увеличение до 5,0% спрямо 5,5%.

За разлика от миналата година, когато енергията беше основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през юли тя продължава да поевтинява – с 6,1% спрямо -5,6% през юни.

Забележителен факт е, че на месечна база Евростат отчита дефлация в еврозоната – от 0,1%.

Миналата седмица ЕЦБ повиши за девети пореден път основните лихви в еврозоната – с 0,25 пр.п., извеждайки ги до рекордно ниво. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение бяха повишени съответно до 4,25%, 4,50% и 3,75%, считано от 2 август 2023 г.

"Макар че при някои показатели се наблюдават признаци на отслабване, основната инфлация остава като цяло висока", казва ЕЦБ в изявлението към решението си. Според централните банкери инфлацията ще намалее още до края на годината, но ще остане продължително време над целевото равнище.

„Краткосрочните икономически перспективи за еврозоната се влошиха до голяма степен поради по-слабото вътрешно търсене“, заяви председателят на ЕЦБ Лагард след срещата, добавяйки: „С течение на времето охлаждащата се инфлация, повишаващите се доходи и подобряването на доставките трябва да подпомогнат възстановяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още