IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери от Северна Корея проникнали в мрежата на разработчика на свръхзвуковата ракета "Циркон"

Пробивът в системата е станал в края на 2021 година и е продължил поне пет месеца

23:44 | 07.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на отбраната на Русия
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Елитна група от хакери от Северна Корея са разбили мрежата на най-големия производител на ракети в Русия и са имали достъп до данни за поне пет месеца през 2022 година, пише Ройтерс, позовавайки се на информация, предоставена от експерти по киберсигурност.

Екипите по шпионаж ScarCruft и Lazarus от Северна Корея са инсталирали "задни врати" в системата на военнопромишлената корпорация НПО "Машиностроения" (НПО "Маш").

Основната дейност на компанията е разработка и производство на стратегическо и тактическо авиационно високоточно оръжие от типа "земя - въздух", "въздух - въздух" и системи за морско въоръжение, става ясно от сайта ѝ. Предприятието е базирано в град Реутов край Москва. Ройтерс припомня, че компанията е водеща при разработването на свръхзвукови ракети, сателитни технологии и ново поколение балистични ракети. Северна Корея има задълбочен интерес и в трите зони.

През 2019 година руският президент Владимир Путин обяви свръхзвуковата ракета "Циркон", разработка на компанията, за "обещаващ продукт". През август 2021 година руското Министерство на отбраната сключи договор за доставка на ракетите, посочват от сайта на военното ведомство.

От получените данни Ройтерс не може да прецени дали е имало изтичане на данни в резултат на пробива. В периода, в който хакерите са имали достъп до системата, Пхенян на някалко пъти обяви развитие на своята програма за разработване на балистични ракети, но не може да се каже дали двете имат нещо общо, пише още агенцията.

Пробивът в системата е започнал в края на 2021 година и е продължил до май 2022 година, когато ИТ специалистите на руската компания засичат активността на хакерите. Информация за  това Ройтерс има от копие от вътрешни доклади.

Случилото се е доказателство, че изолираните държави не се спират да шпионират дори и близките си съюзници в опит да получат технологии, коментират анализатори по сигурността.

Ройтерс не получи отговор на запитванията си, изпратени до руското предприятие, посолството на Русия във Вашингтон и мисията на Северна Корея в ООН.

Новината за извършения шпионаж се разпространява броени дни след визитата на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Северна Корея. Там той присъства на честването на 70-та годишнина от края на Корейската война. Другият важен гост в Пхенян беше от Китай

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Кисимов
преди 8 месеца
Обменят си тайно технологии Шогуна и Кимоното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още