IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният ръст на икономиката в ЕС и еврозоната продължава да отслабва

През периода април-юни в сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно коригираният БВП в еврозоната нараства с 0,6% и с 0,5% в ЕС

14:26 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

През второто тримесечие на 2023 г. икономическият ръст както в еврозоната, така и в Европейския съюз на годишна основа продължава да отслабва, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През периода април-юни в сравнение със същото тримесечие на предходната година сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) в зоната с единната валута нараства с 0,6% и с 0,5% в ЕС. За сравнение, и в двата региона повишението бе от 1,1% през предишното тримесечие.

Годишен ръст на БВП на Европейския съюз. Графика: Tradingeconomics.com Годишен ръст на БВП на Европейския съюз. Графика: Tradingeconomics.com

На тримесечна основа БВП расте с 0,3% в еврозоната и остава без промяна в ЕС.

По-рано през деня стана ясно, че у нас разширяването на икономиката също е продължило да се забавя през пролетните месеци. Брутният вътрешен продукт се увеличава с 1,8% през второто тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие година по-рано, сочат сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Темпът на нарастване се забавя спрямо отчетените повишения на годишна база от 2,1% през първото тримесечие и 2,1% и 3,1% съответно през четвъртото и тримесечие на 2022 г.

Според данните на Евростат БВП на САЩ през тримесечието е нараснал с 2,6% на годишна основа (след 1,8% предходното тримесечие) и с 0,6% спрямо предишните три месеца (0,5% първото тримесечие).

Ръст на заетостта

Броят на заетите в еврозоната се е увеличил с 1,5% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 1,3% в ЕС. През периода януари-март повишението бе от 1,6% и за двете области.

На тримесечна база пък заетите и в зоната с единна валута, и в блока са се увеличили с по 0,2% при ръст от по 0,5% през първото тримесечие.

Ръст на заетите хора за тримесечие на годишна основа в ЕС и еврозоната. Графика: Евростат Ръст на заетите хора за тримесечие на годишна основа в ЕС и еврозоната. Графика: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още