IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти прогнозират най-високата инфлация в Турция от 21 години

Очакванията са се влошили заради слабата валута, но надеждата за икономическия растеж остава

16:05 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Прогнозите за инфлацията в Турция се влошават заради слабата местна валута, а анализаторите очакват най-бързите ценови покачвания от над две десетилетия насам, сочат данни от ключово проучване на централната банка на страната, цитирано от Bloomberg.

Очакваната инфлация през следващите 12 месеца в месечното проучване на регулатора се е повишила с близо 9 процентни пункта през последния месец до 42% през август, което е най-високото ѝ ниво от февруари 2002 г. Лирата се очаква да поевтинее с над 20% спрямо долара през същия период, което допълнително ще стимулира ръста на цените, сочат прогнозите, публикувани от централната банка в петък.

Прогнозите за инфлацията в Турция през следващите 12 месеца се влошават. Графика: Bloomberg Прогнозите за инфлацията в Турция през следващите 12 месеца се влошават. Графика: Bloomberg

Резултатите донякъде се определят и от официалните оценки на банката, според които миналия месец очакванията за инфлацията в края на годината са били за 58% - резултат от скорошното обезценяване на лирата. Валутата е отслабнала с 31% през тази година, което засилва ефекта от увеличените наскоро данъци, обявени от правителството, които имат за цел да покрият нарастващия бюджетен дефицит.

Централната банка очаква инфлацията да се забави, след като достигне своя пик през второто тримесечие на 2024 г., тъй като централните банкери продължават постепенно да увеличават лихвите. Новата икономическа администрация след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май отмени някои от политиките му за растеж на всяка цена, за да забави ръста на потребителските цени и да реши проблема с публичните финанси.

Но по-голямата част от респондентите в проучването на централната банка запазват прогнозите си за силен растеж през тази година. Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне с 3,7% през 2023 г., без промяна спрямо юли, като се очаква да се увеличи до 4% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още