IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст в издателската дейност и ИТ сектора увеличи оборота в сектора на услугите

Спад на годишна и тримесечна база има в логистичната дейност при складиране, обработка на товари и други спомагателни дейности в транспорта, отчете НСИ

14:37 | 24.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Секторът на услугите в България продължава да отбелязва добри резултати в края на юни в сектори, свързани с издателска дейност и информационни услуги. Докато ръстовете на годишна база на индексите в оборота на услугите се дължат на увеличение при предлагането на услуги във въздушния транспорт, на тримесечна база там се отчита най-голямото намаление.

Спад в сравнение с година по-рано, и с първото тримесечие на тази година, има в логистичната дейност при складиране, обработка на товари и други спомагателни дейности в транспорта. Това показват предварителни и календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и „Други бизнес услуги“.

Тримесечни изменения

От април до юни индексът на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ намалява с 3,9% на тримесечна база. Според предварителните данни най-голямо намаление е регистрирано при „Въздушен транспорт“ - с 9,5%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 4,9%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През второто тримесечие на годината НСИ регистрира тримесечен ръст с 3,1% спрямо на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“. Най-голямо увеличение е отчетено при „Издателска дейност“ (11,4%) и „Информационни услуги“ (8,6%).

Източник: НСИ Източник: НСИ

При другите бизнес услуги съществен ръст спрямо предходното тримесечие има при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 68,9%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 20,5%. Намаление се наблюдава при „Дейности по почистване“ - с 1,2%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 0,8%.

Годишни изменения

През второто тримесечие на тази година индексът на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 0,6% над равнището на същото тримесечие на миналата година. Значителен ръст е отчетен при „Въздушен транспорт“ - с 27,2%, и „Пощенски и куриерски услуги“ - с 13,5%. Спад се наблюдава при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 11,3%.

По данни на статистиката индексът на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 16,2% по-висок през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на 2022 година. Съществено увеличение се наблюдава при „Информационни услуги“ (20,6%), „Дейности в областта на информационните технологии“ (19,2%) и „Издателска дейност“ (18,5%).

Източник: НСИ Източник: НСИ

При Други бизнес услуги най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2022 г. е регистриран при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 59%, „Рекламна дейност и проучване на пазари“ - с 28,4%, и „Дейности по почистване“ - с 23,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още