IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата инфлация в Норвегия се е забавила до 17-месечно дъно през август

Базисната инфлация също е спаднала – знак, че централната банка може да спре да повишава лихвите след септември

11:22 | 11.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Норвегия неочаквано се е забавила миналия месец, сигнализирайки, че увеличението на лихвите с 25 базисни пункта, което се очаква централната банка да предприеме следващата седмица, може да е последното в този цикъл на затягане, пише Bloomberg.

Общата инфлация се е забавила до 4,8% на годишна база през август, достигайки най-ниското си ниво от 17 месеца насам, а базисната инфлация е стигнала 6,3% през август спрямо същия период на миналата година. И двата показателя остават под всички прогнози на 10 анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, и под тези на Норвежката централна банка, които бяха за съответно 6,1% и 6,4%.

Инфлацията в Норвегия се забавя през август. Графика:Bloomberg Инфлацията в Норвегия се забавя през август. Графика:Bloomberg

Данните вероятно ще затвърдят залозите, че централните банкери ще спрат да затягат паричната си политика, след като увеличат лихвите следващата седмица с очакваните 25 базисни пункта до 4,25%.

„Още повече, че забавянето на общата инфлация ще успокои централната банка, тъй като общата инфлация обикновено е над базисната “, коментираха анализаторите на Nordea Bank Abp Дейн Цеков и Киетил Олсен в бележка до клиенти. „Очакваме Норвежката централна банка да повиши лихвите с 25 базисни пункта за последен път следващата седмица и вярваме, че лихвата ще бъде вече достатъчно висока, за да няма допълнителни увеличения след септември".

Кроната, на второ място сред най-слабо представящите се основни валути на Г-10 тази година, поевтиня с 0,3% спрямо еврото веднага след публикуването на данните.

Норвежките домакинства постепенно са намалили разходите си през последните месеци заради повишаващите се цени и разходи за кредити, забавяйки икономиката до застой през последното тримесечие, макар че те се оказват по-устойчиви на повишението на разходите за живот спрямо тези от другите държави в региона.

Данните за базисната инфлация през август, които анализаторите следят по-внимателно като по-добър индикатор за действията на Норвежката централна банка, стават ясни, след като през юли инфлацията също се забави от рекордните 7% през юни.

Анализаторът на Danske Bank A/S Франк Юлум изтъква, че цените на храните не са се повишили, както се опасяваше, а цените на самолетните билети и автомобилите са забавили инфлацията при транспорта на фона на общото свиване. Инфлацията при вноса, задвижвана от слабостта на кроната, вероятно е достигнала своя връх през април, твърди той. Публикуваните данни „не променят нищо“ по отношение на очакваното повишение на лихвите с четвърт пункт следващата седмица, въпреки че намаляват шансовете за друго увеличение по-нататък във времето, твърди Юлум.

В съседна Дания годишният темп на инфлация за август се е забавил до 2,4%, което е най-ниското ниво от почти две години насам, показаха данни, публикувани от статистическата агенция на страната в понеделник. През юли инфлацията се ускори за първи път от девет месеца насам, но през август отново се забави заради промените в цените на природния газ и електроенергията.

„Очаквахме, че инфлацията ще се забави или забърза съвсем леко през август, като се запази на почти същото равнище, така че днешните данни са наистина добра новина, която предвещава добро развитие“, смята Пале Соренсен, главен икономист в Nykredit Realkredit A/S. „Резултатите отново потвърждават, че датските заплати, за щастие, растат с по-бързи темпове от цените".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още