IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания се е свила с най-бързия си темп от 7 месеца насам през юли

Основна причина за това е водещият сектор на услугите, който също отчита спад от 0,5%

12:02 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство се е свила с най-бързия си темп от седем месеца насам през юли, тъй като дъждовното време е намалило потребителските разходи, а публичният сектор е бил обхванат от стачки и това е довело до отслабването му след силен ръст през юни, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,5% след ръст от 0,5% през юни, съобщи Националната статистическа служба (ONS) в сряда. Икономистите прогнозираха спад от 0,2%.

Резултатите са още едно допълнение към доказателството, че икономиката на Великобритания губи инерция заради рязкото увеличение на разходите по заемите. Това може да накара някои централни банкери на Английската централна банка (АЦБ) да се замислят, когато взимат решението си дали да повишат лихвите отново, за да се справят с инфлацията.

„По-високите лихви и упоритата инфлация имат по-значителен ефект върху икономиката“, твърди Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton. „Цялото внимание ще бъде насочено към централната банка, когато обявява решението си за лихвите“.

Това са лоши новини за премиера Риши Сунак на фона на потенциалните парламентарни избори догодина, тъй като неговата Консервативна партия изостава доста от опозицията на лейбъристите в социологическите проучвания. Според министъра на финансите Джеръми Хънт Великобритания се справя добре в сравнение с други страни.

„Има много причини да сме спокойни за бъдещето. Ние бяхме сред едни от най-бързо възстановилите се от пандемията държави в Г-7, а Международният валутен фонд заяви, че в дългосрочен план икономиката ни ще се разрасне по-бързо от германската, френската и италианската“, допълни Хънт.

Основната причина за свиването на икономиката е водещият сектор на услугите, който отбелязва спад от 0,5% през юли. Хладното и дъждовно време е потиснало продажбите на дребно през месеца. Производството е било по-слабо, тъй като лекари, учители и служителите в железопътния транспорт са напуснали работните си места заради конфликта с правителството за заплащането им.

„В по-широк план нещата изглеждат по по-положителни, тъй като икономиката в сектора на услугите, производството и строителството се е разширила през последните три месеца“, твърди Дарън Морган, директор на икономическата статистика в ONS.

Активността в сектора на информационните и комуникационните технологии също е намаляла през юли, особено в областта на компютърното програмиране и консултантските услуги, след три последователни месеца на растеж. Според статистическата служба стачките са възпрепятствали набирането на персонал, особено в Националната здравна служба (NHS) на Великобритания. Лошото време е засегнало и продажбите на дребно, строителството и заведенията на открито.

Спадът в здравеопазването, консултантските услуги и търговията на дребно се компенсира от голямото увеличение на развлекателните дейности, тъй като хората са излизали в свободното си време. Секторът на изкуствата, отдиха и развлеченията се е разраснал с 6,6% - най-добрият ръст, регистриран от май 2021 г. насам. В рамките на този сектор спортните дейности, развлеченията и отдихът бележат ръст от 12,4%, а творческите дейности и изкуствата - от 4,9%.

Сред останалите сектори, които са се свили през юли, попадат и строителството и индустриалното производство.

Данните от вторник показват, че пазарът на труда, внимателно следен от АЦБ за признаци на упорита инфлация, е започнал да се охлажда. 

Последната оценка на БВП може да бъде ревизирана по-късно този месец, когато статистическата служба на страната се очаква да публикува нови оценки в съответствие с промените в своята „Синя книга“.

Свиването на БВП през юли до голяма степен беше очаквано и няма да промени особено много очакванията, че икономиката ще постигне скромен растеж през третото тримесечие. Прогнозата в дългосрочен план сочи за стагнация, като Bloomberg Economics дори прогнозира плитка рецесия, която ще започне по-късно тази година, тъй като домакинствата са затруднени от рязкото увеличение на разходите по заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още