IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в Швеция са най-ниските от 33 години

Индексът на цените на производител е спаднал с 5,9% на годишна база през август

14:12 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в Швеция са се понижили до най-ниското си ниво в историята през август спрямо година по-рано, за което допринасят по-ниските цени на енергията, а това подсказва, че потребителските цени може също да спаднат през следващите месеци, пише Bloomberg.

Индексът на цените на производител в Швеция се е понижил с 5,9% през август спрямо същия месец на миналата година, отбелязвайки най-големия си спад, отчетен сред всички останали данни на статистическата служба на Швеция от 1990 г. насам.

Цените на производител в Швеция се понижават до най-ниското си ниво в историята през август. Графика: Bloomberg Цените на производител в Швеция се понижават до най-ниското си ниво в историята през август. Графика: Bloomberg

Инфлационният натиск все още остава твърде висок според представителите на Шведската централна банка (Riksbank), които повишиха разходите по заеми с четвърт пункт до 4% миналата седмица и намекнаха, че е възможно да ги увеличат допълнително, тъй като натискът върху цените на вноса се усеща още повече заради по-слабата крона. Централните банкери заявиха още, че ще продадат около една четвърт от валутните резерви на централната банка, за да се предпазят от загуби, в случай че валутата поскъпне.

Икономистът на Svenska Handelsbanken AB Йохан Лоф смята, че е „твърде рано да се каже“ дали данните от вторник „са истински сигнал или само шум“, визирайки месечните колебания в шведските резултати. „Една от възможностите е забавянето на инфлацията при стоките в световен мащаб да се отразява сега на икономиката на Швеция повече, отколкото отслабването на кроната“, добавя той.

Годишният темп на инфлация на потребителските стоки в индекса на цените за вътрешното предлагане се е забавил до 9,2% през август от 11,2% през юли, отчитат от статистическата служба на страната. Общото понижение на индекса се дължи на поевтиняване от 37,5% на енергийните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още