IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският пазар на труда показва признаци на пропукване

Показателят, измерващ желанието на фирмите да наемат нови служители, падна до най-ниското си ниво от февруари 2021 г.

14:24 | 27.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германските компании се колебаят при наемането на персонал на фона на все по-несигурна икономическа среда, показва проучване на института Ifo, цитирано от Bloomberg.

Показателят, измерващ желанието на фирмите да наемат нови служители, падна до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. по-рано този месец. Много компании от сектора на производството, строителството и търговията планират да се задоволят с по-малко служители. Секторът на услугите също губи сцепление на пазара на труда.

„Силното нарастване на заетостта, наблюдавано през последните няколко месеца, е в застой“, коментира Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в Ifo. „Поради липсата на поръчки компаниите са доста предпазливи при запълването на свободните позиции“, добавя той.

Германската икономика ще продължи да се възстановява с бавни темпове. Източник: Bloomberg Германската икономика ще продължи да се възстановява с бавни темпове. Източник: Bloomberg

Икономиката на Германия страда, след като затрудненията в доставките и енергийната криза, последвала войната на Русия в Украйна, разтърсиха огромната ѝ производствена индустрия. Брутният вътрешен продукт на страната вероятно ще се свие през това тримесечие след период на стагнация и зимна рецесия.

Въпреки проблемите безработицата се повиши минимално през последната година и остава далеч под средната дългосрочна стойност. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че икономиката на Германия ще нарасне само с 0,6% през 2024 г. след 0,3-процентно свиване за тази година.

„Готовността на компаниите да наемат нов персонал вероятно ще се повиши отново, след като икономиката се възстанови“, посочва Волрабе, добавяйки: „В средносрочен план демографската промяна ще лиши пазара на труда от все повече работници“.

Отделно проучване от миналата седмица, засягащо мениджърите по поръчките, показа, че заетостта е спаднала за първи път от почти три години, като фирмите отдават свиването на изоставането при работата и песимизма по отношение на икономическата активност през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още