IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Полша се е забавила до едноцифрено ниво през септември

Централната банка вече започна да понижава лихвите си, като не изключва да го направи и през октомври

17:00 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Полша се е забавила до едноцифрена стойност през септември, което позволява на централната банка да намали лихвите си на втора поредна среща, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 8,2% на годишна база през септември в сравнение с 10,1% през август, сочат предварителни резултати от петък. Повишението остава под медианната оценка от 8,5% на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. На месечна база цените са намалели с 0,4%.

Бързото забавяне на ръста на цените насърчи централната банка да намали разходите по заеми със 75 базисни пункта по-рано този месец – ход, който изненада инвеститорите и отслаби полската злота.

Инфлацията в Полша се забавя до едноцифрена стойност през септември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Полша се забавя до едноцифрена стойност през септември. Графика: Bloomberg

Гуверньорът Адам Глапински се опита да успокои тревогите, че се очаква още едно намаление в подобен размер, като каза миналата седмица, че бъдещите понижения ще бъдат значително по-малки. Контролираната от държавата петролна рафинерия Orlen SA помага за ограничението на инфлацията, като се опитва да задържи цените на горивата на текущото им равнище преди парламентарните избори на 15 октомври.

„Натискът върху цените постепенно намалява и този месец за това допринесоха и големи понижения в цените на горивата“, заяви Гжегож Малишевски, главен икономист в Bank Millennium SA във Варшава. Перспективите за допълнително забавяне на инфлацията „може да са повод за ново понижение на лихвите през октомври“.

Стоките продължават да поевтиняват, но ценовият натиск остава постоянен при услугите, според Малишевски. Въпреки че икономиката се е свила през предходното тримесечие, заплатите растат, а нивото на безработицата е сред най-ниските в Европейския съюз и управляващата партия обеща да увеличи социалните разходи след изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още