IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските инвеститори са оптимисти след потенциалния край на лихвените повишения

Индексът на ZEW, измерващ очакванията, се е повишил до минус 1,1 пункта през октомври

14:45 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието на инвеститорите в германската икономика се подобрява за трети пореден месец, сигнализирайки, че краят на цикъла на затягане, продължил повече от година в най-голямата икономика в Европа, може да помогне на Германия да преодолее настоящата си слабост, пише Bloomberg.

Показателят на очакванията на германските инвеститори, събиран от института ZEW, се повишава до минус 1,1 пункта през октомври от минус 11,4 пункта през септември, надхвърляйки прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Индексът на текущите условия отчита лек спад.

Настроението на германските инвеститори се подобрява. Графика: Bloomberg Настроението на германските инвеститори се подобрява. Графика: Bloomberg

„Изглежда, че най-лошото вече е отминало“, коментира президентът на ZEW Ахим Вамбах в изявление във вторник. „По-високите очаквания за икономиката са придружени от идеята, че темпът на инфлация ще се забави допълнително и факта, че в момента над три четвърти от анкетираните очакват лихви по краткосрочните заеми в еврозоната“.

Въпреки че Германия е изправена пред спад през втората половина на 2023 г. след зимната си рецесия, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, тя е напът да се възстанови през следващата година. Правителството прогнозира растеж до 1,3%, тъй като забавянето на инфлацията и растежът на заплатите помагат да се засили търсенето в рамките на страната, въпреки че анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват само слабо възстановяване. 

По-високите разходи по заемите вече натежават на потребителите и бизнеса, но Европейската централна банка сподели, че лихвите вероятно са достигнали плато в момента.

Слабото икономическо представяне на Германия тази година привлече вниманието към структурните предизвикателства – вариращи от прекомерната зависимост от Китай до бързото застаряване на населението. Оя Челасун, заместник-директор на европейския отдел на Международния валутен фонд, заяви пред репортери в петък по време на срещата в Маракеш, че от институцията, която представлява, виждат „дългогодишни предизвикателства пред растежа“.

Финансовият министър Кристиан Линднер отхвърли този песимизъм на годишните срещи на МВФ миналата седмица, като заяви, че „пророчествата за гибел са неуместни“ поради „огромния потенциал за обрат и стабилните икономически основи на Германия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още