IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на инфлацията в Унгария отваря врата за понижения на лихвите

Централната банка трябва да действа внимателно, за да не се повтори миналогодишната криза

13:49 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлационното ниво в Унгария, най-високото в Европейския съюз (ЕС), спада под 10% за първи път от 18 месеца, което осигурява на централната банка на страната повече пространство да продължи с по-рязко намаляване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 9,9% през октомври спрямо година по-рано след ръст от 12,2% през септември, става ясно от данни на статистическата служба в Будапеща. Това е под най-ниската оценка на икономисти в проучване на Bloomberg.

Миналия месец централната банка забави темпа на намаляване на разходите по заемите, като увеличи лихвите с четвърт процентен пункт след пет последователни съкращения от по един процентен пункт, като част от стратегията си да започне да предоставя положителни реални лихвени проценти за инвеститорите, за да защити форинта.

Основният лихвен процент на ниво от 12,25% остава най-високият в ЕС, но анализаторите сега виждат място за още намаления.

„Шансовете за понижение на лихвите със 100 базисни пункта се повишават значително след днешните данни“, коментира Петер Вировач, икономист в ING Bank. Трейдърите на паричния пазар увеличиха залозите за по-нататъшни намаления на лихвените проценти с около 10 базисни пункта на месец.

Форинтът прибави 0,6% към стойността си спрямо еврото в петък, достигайки най-високото си ниво за последните три месеца.

Централната банка трябва да продължи да следи глобалните настроения, изтъква Пьотр Матис, старши анализатор в InTouch Capital Markets Ltd.

Тъй като икономиката на Унгария е затънала в едногодишна рецесия, правителството на премиера Виктор Орбан оказва натиск върху представителите на централната банка да направят повече, за да помогнат за връщането към експанзия. Регулаторът трябва да обмисли увеличаване на целта си за инфлация от 3%, за да позволи по-бързо облекчаване на паричната политика, посочва министърът на икономическото развитие Мартон Наги.

Основната тема на икономическата политика през следващата година ще бъде съживяването на растежа, заяви от своя страна Виктор Орбан по време на радио интервю в петък. Централната банка твърди, че трябва да действа предпазливо, за да избегне повторение на миналогодишните сътресения, когато сблъсъкът с валутната криза наложи извънредно повишаване на лихвения процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още