IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на еврозоната се свива, а заетостта се увеличава през третото тримесечие на 2023 г.

Икономиката на ЕС стагнира, но заетостта расте през същия период спрямо април-юни

14:18 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През третото тримесечие на 2023 г. икономиката на еврозоната се е свила с 0,1% спрямо предходното тримесечие и е останала стабилна в Европейския съюз, сочат сезонно изгладените, предварителни резултати на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, през второто тримесечие на 2023 г. ръстът на БВП беше 0,2% в еврозоната, а в ЕС отново остана без промяна.

Ръст на БВП през третото тримесечие спрямо второто. Графика: Евростат Ръст на БВП през третото тримесечие спрямо второто. Графика: Евростат

На годишна база сезонно изгладеният БВП е нараснал с 0,1% както в еврозоната, така и в ЕС през третото тримесечие на 2023 г., след като се увеличи с 0,5% в еврозоната и с 0,4% в ЕС през второто тримесечие.

Ръст на БВП на годишна база през третото тримесечие. Графика: Евростат Ръст на БВП на годишна база през третото тримесечие. Графика: Евростат

Данните представят и сравнение с американската икономика през третото тримесечие на 2023 година. БВП на САЩ през този период се е разраснал с 1,2% в сравнение с предходното тримесечие. На годишна база БВП отбелязва ръст от 2,9% .

Отделно от това доклада на Евростат отчита и промяната на заетостта в еврозоната и ЕС през третото тримесечие на 2023г. Става ясно, че броят на назначените на работа лица се е увеличил с 0,3% в зоната с единна валута и с 0,2% в ЕС през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с периода април-юни. Тогава заетостта нарасна с 0,1% и в двата блока.

Ръст на назначените лица през третото тримесечие спрямо второто. Графика: Евростат Ръст на назначените лица през третото тримесечие спрямо второто. Графика: Евростат

В сравнение със същото тримесечие на миналата година делът на заетите се е увеличил с 1,4% в еврозоната и с 1,3% в ЕС през третото тримесечие на 2023 г., след като през второто тримесечие на 2023 г. заетостта се повиши с 1,3% в еврозоната и с 1,1% в ЕС на годишна база.

Ръст на назначените лица на годишна база през третото тримесечие. Графика: Евростат Ръст на назначените лица на годишна база през третото тримесечие. Графика: Евростат

Данните показват, че БВП на България през третото тримесечие на 2023 г. е нараснал с 0,4% спрямо периода от април до юни. В годишното сравнение също се наблюдава ръст – икономиката ни се е разширила с 1,7% през третото тримесечие.

От Международния валутен фонд заявиха по-рано, че икономиката на Европа я очаква „меко кацане“, с постепенно забавяне на инфлацията. От кредитора прогнозираха, че растежът на брутния вътрешен продукт в по-широкия регион ще се забави до 1,3% през 2023 г., а през 2024 г. се очаква леко забързване до 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още