IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските цени у нас продължават да падат заради евтините енергийни ресурси

На годишна база спадът в цените при производството и разпределението на ток и газ е с близо 50%

12:44 | 30.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производствените цени България продължават да спадат през октомври, като намаляват на месечна и на годишна база.

Общият индекс на цените на производител се понижава с 0,9% през октомври спрямо предходния месец и с 20,1% на годишна база, което се дължи на продължаващия ценови спад при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходната година спад в цените през октомври се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 48,8%, в добивната промишленост - с 4,9%, и в преработващата промишленост - с 1,7%.

Съществено намаление на цените в преработващата промишленост се отчита при производството на химични продукти - с 19,8%, и при това на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10,4%.

Значителен ръст на цените е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 44,4%, на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 20,6%, на изделия от други неметални минерални суровини - с 12,9%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Източник: НСИ Източник: НСИ

На месечна база намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 4,3%, и в преработващата промишленост - с 1,2%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 0,3%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.7%, и при това на основни метали - с 2,2%. Нарастване на цените е регистрирано при производството на мебели - с 1,8%, а също и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0,6% през октомври спрямо предходния месец. Понижение е отчетено в добивната промишленост - с 2,4%, и в преработващата промишленост - с 1,0%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се отчита увеличение с 0,1%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,3% и на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,1%. Увеличение на цените е регистрирано при производството на мебели - с 1,9%, на напитки - с 0,8%, на облекло - с 0,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 25,9% в сравнение с година по-рано. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 47,9%, в добивната промишленост - с 4,5%, и в преработващата промишленост - с 1,5%.

Спрямо октомври 2022 г. значително намаление на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на химични продукти - с 28,5%, и на основни метали - с 11,0%.

Ръст на цените е отчетен при производството на тютюневи изделия - с 58,6%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 27,9%, на автомобили, ремаркета и полуремаркета, както и при производството на мебели - с по 10,8%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 1,3% през октомври спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. намалението е със 7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още