IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ повиши оценката си за ръста на БВП на България през лятото до 1,8%

Брутният вътрешен продукт на страната се оценява на 48,466 млрд. долара в периода от юли до септември

13:42 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 1,8% през третото тримесечие на годишна база и с 0,4% на тримесечна база, показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо експресните оценки, публикувани в средата на ноември, ръстът на годишна база е коригиран във възходяща посока с 0,1 пр. пункта, а на тримесечна база оценката се запазва без изменение.

През третото тримесечие на тази година произведеният БВП възлиза на 48,466 млрд. лв. по текущи цени според предварителните данни. Така на човек от населението се падат 7522 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1,796396 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 26,980 млрд. долара и съответно на 4187 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е 24,780 млрд. евро, като на човек от населението се падат 3846 евро.

В НСИ изчисляват, че създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) в периода от юли до септември възлиза на 42,278 млрд. лв. по текущи цени.

Структура на брутната добавена стойност по икономически сектори през третите тримесечия на 2022 и 2023 година

Източник: НСИ Източник: НСИ

През третото тримесечие относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 5,3%, което е намаление с 2,9 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2022 г.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1 процентен пункт до 28,8%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до 65,9% през третото тримесечие на 2023 г. при 64%, отчетени преди година.

Компоненти на крайното използване на БВП през третите тримесечия на 2022 и 2023 година

Източник: НСИ Източник: НСИ

През третото тримесечие за крайно потребление се изразходват 74,6% от БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 16,9% от БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения

През третото тримесечие на тази година БВП нараства с 0,4% спрямо периода от април до юни, а брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0,3% на тримесечна база.                                                     

Сезонно изгладените данни за третото тримесечие на 2023 година показват нарастване на крайното потребление с 0,6% и бруто образуване на основен капитал - с 7,9%, спрямо второто тримесечие.

От юли до септември износът на стоки и услуги нараства с 0,2%, а вносът на стоки и услуги - с 1,5% в сравнение с третото тримесечие на 2022 г. по сезонно изгладени данни.

Годишни изменения

БВП нараства за една година с 1,8%, а БДС - с 0,9%.

Темп на прираст на БВП и на БДС спрямо съответното тримесечие на предходната година

Източник: НСИ Източник: НСИ

Растежът на БДС се определя от увеличението на: добивна промишленост; преработваща промишленост; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – 2,9%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – 2,1%, Финансови и застрахователни дейности – 1,7%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа – 1,4%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 0,6%, Строителство – 0,5%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности – 0,3%.

Спад е регистриран в няколко икономически дейности – селско, горско и рибно стопанство с 5,7% на годишна база и в култура, спорт и развлечения, и при други дейности - с 1,8%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 4,3% и бруто образуване на основен капитал - с 9,6%.

В периода от юли до септември износът на стоки и услуги бележи годишен спад с 3,1%, а вносът на стоки и услуги - с 5,5%, показват сезонно изгладените данни.      

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още