fallback

Централен банкер: Пазарите очакват ЕЦБ да понижи лихвите през първата половина на 2024 г.

Няма причина за корекция на лихвите в близко бъдеще, изтъква Мадис Мюлер, управител на централната банка на Естония

10:40 | 15.12.23 г.

Пазарите вече залагат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да намалява лихвените проценти през първата половина на следващата година, споделя членът на Управителния съвет на регулатора Мадис Мюлер, който е и управител на централната банка на Естония.

„Няма причина да се обмисля допълнително увеличение на лихвените проценти или намаляване на лихвените проценти в близко бъдеще“, изтъква Мюлер, цитиран от Bloomberg. „Сега е необходимо преди вземане на ново решение търпеливо да се изчакат по-ясни признаци, че нивото на инфлация в еврозоната наистина ще падне трайно до 2% в рамките на разумен период от време“, добавя той.

По думите му е трудно да се повярва, че ЕЦБ може да постигне такова чувство на увереност толкова бързо, колкото инвеститорите на финансовите пазари в момента очакват.

В четвъртък ЕЦБ запази непроменена основната си лихва на второ поредно заседание, като управителят на регулатора Кристин Лагард каза, че служителите не трябва да се отпускат след скорошното охлаждане на инфлацията в посока 2%, като сигнализира, че залозите на инвеститорите относно предстоящите лихвени понижения са прибързани.

Мюлер затвърди тази гледна точка, като каза, че е „малко рано да празнуваме победа над инфлацията“ и че очакванията на инвеститорите за намаляване на лихвите през първото полугодие са „малко оптимистични“ и „малко прибързани“.

През октомври ЕЦБ преустанови затягането на паричната политика за първи път от средата на 2022 г., като мнозина икономисти смятат, че ведомството е достигнало пика при лихвите.

Забавящият се растеж на потребителските цени и слабата икономика на еврозоната накараха пазарите да заложат на съкращения на лихвите през първата половина на 2024 г., въпреки че Мюлер не подкрепи това мнение в коментар от края на ноември.

„Със сигурност лихвените проценти ще забавят потреблението“, посочи Мюлер, допълвайки: „Определено сме достигнали ниво, при което лихвените проценти са ограничителни за икономическата активност и дълговата дейност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 15.12.23 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още