IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите на германския бизнес за икономическо възстановяване се изпаряват

Показателят, измерващ очакванията на института Ifo, е спаднал до до 84,3 пункта през декември

13:11 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нагласите на германските компании са се влошили за първи път от август насам, потискайки надеждите за възстановяването на най-голямата икономика в Европа в началото на следващата година, пише Bloomberg.

Показателят, измерващ очакванията на института Ifo, е спаднал до до 84,3 пункта през декември от 85,1 пункта през ноември. За сравнение, анализатори прогнозираха лек ръст. Индексът за текущите условия също се е понижил.

Нагласите на германския бизнес се влошават през декември. Графика: Bloomberg Нагласите на германския бизнес се влошават през декември. Графика: Bloomberg

„Икономическият растеж е слаб и ние чакаме възстановяване от известно време, но такова така и не настъпва“, заяви председателят на Ifo Клеменс Фюст по Bloomberg TV. „Това е обезпокоително“, допълни той.

Страната може да претърпи плитка рецесия през втората половина от годината, тъй като потребителите остават предпазливи, търсенето е слабо и се усеща и геополитическото напрежение. Въпреки предишните прогнози за стагнация през четвъртото тримесечие, последните данни сочат по-голяма вероятност за втора рецесия.

Правителствените преговори за бюджета за следващата година засилиха несигурността през последните седмици. Правителството на Олаф Шолц се споразумя за мерки, включващи намаляване на субсидиите и по-високи такси за парниковите емисии, за да запълни дупката, отворена с решение на Конституционния съд миналия месец.

Въпреки че прякото въздействие върху растежа вероятно е ограничено, „проблемът може би се крие във факта, че е налице голяма несигурност за бъдещата икономическа политика“, смята Фюст. „Това, от което се нуждаем, е убедителна стратегия на икономическата политика, за да се върнем към растежа, нужна ни е стратегия за възстановяване, а такава липсва напълно.“

Проучванията на S&P Global за бизнеса в петък също отчетоха влошаване на активността в частния сектор този месец, намеквайки за спад в бъдеще. Инерцията, особено в сектора на услугите, се е загубила.

Бундесбанк все смята, че растежът ще се възстанови през следващата година, тъй като износът расте, а доходите на домакинствата се увеличават на фона на забавящата се инфлация. Въпреки това централната банка в момента прогнозира едва 0,4% ръст през 2024 г. в сравнение с 1,2% преди това, сочи доклад от петък.

Цикълът от лихвени повишения на Европейската централна банка също натежа върху икономиката на Германия. В момента очакванията са, че централните банкери ще намалят разходите по заемите няколко пъти през следващата година, което може да окаже известна подкрепа на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още