IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия се е покачила по-слабо от очакваното през декември

Нивото на безработица се е увеличило до 5,9% от ревизирани 5,8%

13:28 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безработицата в Германия се е покачила по-слабо от очакваното през декември, което е знак, че компаниите не бързат да съкращават персонала си, който така или иначе намират трудно дори във време на рецесия, пише Bloomberg.

Броят на хората без работа в Германия се е увеличил само с 5 хил. души в края на миналата година, в сравнение с прогнозата на анализатори, анкетирани от Bloomberg, за ръст на безработните от 20 хил. души. Нивото на безработица се е увеличило до 5,9% от ревизираните 5,8%.

Германската безработица е нараснала по-слабо от очакваното през декември. Графика: Bloomberg Германската безработица е нараснала по-слабо от очакваното през декември. Графика: Bloomberg

Тези данни са публикувани в момент, в който най-голямата икономика в Европа е притисната от слабо търсене в световен мащаб, нестабилни потребителски разходи и несигурна геополитика. Брутният вътрешен продукт на страната вероятно се е свил през четвъртото тримесечие, което означава, че германската икономика е изпаднала в рецесия, след като отчете спад и през третото тримесечие.

По-слабите нагласи на бизнеса, измерени от института Ifo миналия месец, потискат надеждите за скорошно възстановяване. Все пак фирмите се замислят по-сериозно дали да освободят работниците си на фона на опасенията, че ще се затруднят да наемат нови такива обратно, след като търсенето на пазара на труда нарасне отново.

На много компании им е трудно да намерят персонал, сочи скорошно проучване, като проблемите с набирането на персонал са най-сериозни във фабричното производство.

„Дългите периоди с много свободни работни места отразяват трудностите, пред които са изправени много фирми в намирането на подходящи и квалифицирани работници въпреки ръста на безработицата и работата на непълно работно време“, става ясно от доклада на бюрото по труда.

Въпреки че няма признаци за недостиг на работници като цяло, в някои професии се наблюдават "ясно изразени трудности при намирането на персонал и напрежение"

Това предполага, че няма да се стигне до сериозно влошаване на пазара на труда в страната.

„Ако се върнем към 2023 г., можем да видим, че слабата икономика е оставила своя отпечатък върху пазара на труда – но като се има предвид степента на стреса и несигурността, пазарът на труда все още се справя добре“, заяви шефът на агенцията Андреа Налес в изявление, визирайки рекордната заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още