fallback

Симеон Дянков: Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 г.

Не изпълняваме критерия за инфлацията, приемаме еврото най-рано 2027 г., каза бившият финансов министър

10:40 | 24.01.24 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Бившият министър на финансите Симеон Дянков прогнозира, че България може да приеме еврото най-рано през януари 2027 г.

"Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юли 2025 г., защото не изпълняваме един от основните критерии, а именно - инфлацията", заяви Симеон Дянков по bTV.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврозоната до доклада на ЕК през юни. „Не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в еврозоната е на половината на нашата към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март - за последната година месец по месец“, посочи финансистът.

„Вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим - виждам, че премиерът Денков се насочва натам", коментира той. „Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата за еврозоната", посочи Дянков.

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да се направи компромис с инфлацията за членството ни в еврозоната. „Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", подчерта Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Според него дори да се приеме законодателство у нас, е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база. „Такива изключения никога не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5,5% - 5,8% в зависимост от коя кошница се използва, а инфлацията за същия период в еврозоната е 2,4%“, посочи Дянков. 

„Трябва за една година да изпълняваме критериите, всеки месец обаче, не само в края на тази една година. Трябва да сме на 1,5% разлика от трите най-ниски инфлации. А ние сме около 3% над средното за еврозоната. Това означава, че сме много далече", добави бившият министър.

Лихвите по кредитите у нас ще се увеличат, прогнозира Дянков. „В България процесът по ръста на лихвите върви бавно, защото сме затворена банкова система и лихвите са скочили, но не толкова, колкото в САЩ и Европа. Прогнозата е, че лихвите ще скочат с около 1,5-2%. Предстои сериозно увеличаване на фона на това, което е в момента", каза той.

Според него вземането на големи кредити тази година ще е по-трудно за домакинствата. „В Европа вече лихвите спряха да се вдигат и започва да се говори даже за намаляване, но ние се забавихме с година, година и половина", отчете бившият финансов министър

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на вземането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, смята той.

За предстоящата правителствена ротация през март Симеон Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите.

„Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите“, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 24.01.24 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още