IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ може да затегне кредитите за домакинствата, но след анализ на данните

Всичко ще зависи от данните, които ще постъпят за януари, февруари и март, каза управителят на централната банка

12:27 | 28.01.24 г. 7
Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Затягане на кредитирането на домакинствата може да има след анализ на данните за първото тримесечие на тази година, каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред БНР. Решението ще бъде взето много внимателно, допълни той.

„Всичко ще зависи от резултатите, т.е. от данните, които ще постъпят за януари, февруари и март. Освен това трябва да се има предвид, че ние глемаме комплекс от показатели, т.е. не гледаме само ръста на ипотеките, а много други неща. Например, как подобна мярка ще се отрази общо на икономиката. Така че решението ще бъде взето много внимателно на база постъпващите данни“, отбеляза Радев.

Той припомни, че и в момента централната банка прилага ограничителни мерки за кредитирането, които са в рамките на действащия валутен борд. Става въпрос за изискването към банките за минималните задължителни резерви, които в момента са 12%.

Димитър Радев отбеляза също, че мерките зависят и от приемането на еврото като валута у нас.

„1 януари 2025 г. е индикативната дата, одобрена от правителството, за приемане на еврото. Няма формално решение за промяна на тази дата. Решението не зависи само от нас, то зависи и от нашите партньори, с които обсъждаме въпросите на българското членство“, каза Радев. „Освен това трябва да се има предвид, че плана за приемане на еврото, който беше приет, фактически е изготвен на база целева дата 1 януари 2025 г. Аз не мисля, че сега е много продуктивно да се фокусираме върху датата. По-скоро фокусът трябва да бъде върху това, което трябва да бъде направено“, допълни той.

Преди дни премиерът Николай Денков заяви, че България преговаря показателят за инфлацията преди приемането на еврото да бъде оценен по-късно през годината. Той допълни, че датата 1 януари 2025 г. за влизането ни в еврозоната не е "сакрална".

След евентуално присъединяване на страната ни към еврозоната изискванията към банките за минималните задължителни резерви ще бъдат намалени от 12% на 1%. Според управителя на БНБ, ако се управлява добре, този процес няма да доведе до кредитен бум при търговските банки.

„Освен това независимо дали се присъединим към еврозоната или не, ще разполагаме с пълния набор от макропруденциални инструменти, т.е. имаме много възможности да управляваме този процес“, изтъкна Радев и допълни, че към момента по отношение на капиталовите изисквания към банките, БНБ е може би най-консервативната централна банка не само в ЕС, а и в  Европейското икономическо пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 28.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 3 месеца
Малко позъсняха и с анализите, и с мерките - както всяко нещо в нашата мила родина! Вече толкова народ се набута с имоти на рекордно високи цени и ипотеки, че в следващите 20-30 г. ще си задават въпроса - защо мамму ми трябваше точно сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
xapoznai
преди 3 месеца
До: GnaМога да ти дам и личен пример за достъпността на жилищата - сестра ми закупи двуетажна къща 160кв +150 двор в немско, средно голям град за основен ремонт за 600 000евро - чистото им е 6000 на месец доход след данъци. Това по-достъпно ли ти се вижда? Това беше 2019 сега не знам колко ще струва сигурно 800х.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
xapoznai
преди 3 месеца
До: GnaКоментара ти показва, че никога не си мислил сериозно за покупка или продажба на имот! Понеже съм продавал и купувал такива - цената и валутата е по желание на продавача, а не на брокера. Също така това остаряла практика от времето, когато не се знаеше към момента на сделката дали левовете ще отговарят на еврата. Това "как звучи" е направо несериозно при положение, че взимаш решение с такава важност! Останалите ала-бала за достъпност просто нямат смисъл - доходите растат и имотите така. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
Gna
преди 3 месеца
До: xapoznaiЗнаеш ли, че с идването на Еврото, което се моля да стане по-скоро ще дойде края на имотния пазар. В момента тънката хитрина на брокерите да обявянат цените в евро видиш ли как звучи 150 000 евро вместо 300 000 лв, а заплатите в лева вместо 1000 евро казват 2700 бруто. В момента, в който еврото влезне и заплатите станат по 1000 евро, а някви смешни апартаменти по 150-200 000 евро народа ще разбере колко всъщност недостъпни са жилищата в тая демографска трагедия Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Банките ,надуха следващия огромен имотен балон след този от 2008 година.Вече и децата знаят,Уникредт Булбанк изкара анализ,БНБ,открито казва че има проблем след като мисли за ограничението на кредитите ,икономисти също излезнаха с коментари че пазара е балонизиран.Не купувайте това мога да кажа, не и на тези цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 21
xapoznai
преди 3 месеца
Хайде Навраков към края на април ще има 10% корекция и 1% повишение на лихвите - купувай ;) Идва еврозоната и шенген и там още 10% поскъпване идва! Сега е момента ама трябва да имаш кеш, защото кредитирането ще е ограничено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още