IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия неочаквано спада през януари

Въпреки лекото понижение на броя безработни нивото остава 5,8% за четвърти пореден месец

15:27 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Германия неочаквано се понижава през януари, което показва устойчивост на пазара на труда, въпреки че икономиката на страната се сви през четвъртото тримесечие, пише Bloomberg.

Безработните са намалели с 2000 души през първия месец на 2024 г. в сравнение с очакваното увеличение от 11 хил. души в анкета на Bloomberg. Въпреки лекото понижение нивото на безработица остава непроменено на ниво от 5,8% за четвърти пореден месец, изтъква Федералната агенция по труда.

„Пазарът на труда е стабилен в началото на годината въпреки продължаващата икономическа слабост“, коментира ръководителят на агенцията Андреа Налес.

Данните подчертават силата на пазара на труда в Германия в момент на продължителна икономическа слабост. Брутният вътрешен продукт (БВП) се понижи с 0,3% през четвъртото тримесечие, а миналата седмица индексът на бизнес очакванията показа продължителни трудности.

Нивото на безработица в Германия остава стабилно през януари. Източник: Федерална агенция по труда/Bloomberg Нивото на безработица в Германия остава стабилно през януари. Източник: Федерална агенция по труда/Bloomberg

Много компании изпитват затруднения да задоволят нуждата си от допълнителна работна ръка, което ги кара да не желаят да съкращават персонал. Въпреки че агенцията по труда не вижда обща липса на персонал или квалифицирани служители, тя идентифицира „ясно напрежение и затруднения“ в някои професии.

„Недостигът на квалифицирани работници и намаляването на дългосрочната безработица остават основни предизвикателства за 2024 г.“, коментира главният икономист на KfW Group Фрици Кьолер-Гайб.

През четвъртото тримесечие „39% от компаниите все още смятат, че техните бизнес дейности са възпрепятствани от липсата на квалифицирани работници и този дял ще нарасне отново през годината, ако икономиката се възстанови“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още