IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с храни и напитки стимулира оборотите у нас в края на годината

Оборотите в търговията на дребно в България се увеличават с 0,7% на годишна база, но намаляват с 0,6% на месечна

12:18 | 06.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, увеличава оборотите си с 0,7% на годишна база, но намалява с 0,6% на месечна, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) за декември.

За сравнение, през октомври и ноември миналата година НСИ отчете раздвижване при търговските обороти, след като търговията на дребно у нас преживя два поредни месеца на застой – август и септември.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

В края на миналата година динамиката в продажбите на дребно се дължи основно на увеличението с 1,1% при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия.

НСИ отчита намаление на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки с 2,7%. Оборотът при автомобилните горива и смазочните материали запазва нивото от ноември.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, всички групи отбелязват спад, като по-значителен е той при търговията с разнообразни стоки – със 17,1%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

През декември 2023 г. НСИ регистрира увеличение с 9,2% на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия. Понижение има при автомобилните горива и смазочните материали и нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – съответно с 3,6 и 3,2%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-съществено намаление е отчетено при търговията с разнообразни стоки – с 10,9%. Нарастване отбелязват търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1,7%, и с фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 1,3%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още