IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стагнация срещу проблясъци надежда - икономистите са разединени за бъдещето на Китай

Пекин е изправен пред поредица от препятствия, включително спадащ фондов пазар, дефлация и имотна криза

11:31 | 18.02.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Ситуацията с икономиката на Китай не е особено розова.

Имотният ѝ пазар се разпада, дефлационният натиск се разпространява из страната, а фондовият пазар претърпя бурни промени от началото на годината, като индексът CSI 300 изтри близо 40% от стойността си спрямо върха си от 2021 г.

Хвърляйки сол в раната, данните за PMI индекса, представени от националната статистическа служба на страната, за януари показаха, че производствената активност се е свила за четвърти пореден месец в резултат на намаляващото търсене, пише CNBC.

Серията мрачни данни предизвика вълна от скептицизъм към втората по големина икономика в света. Allianz например обърна оптимистичния си поглед към Китай и сега прогнозира, че икономиката ще се разраства средно с 3,9% между 2025 и 2029 г. Това е под прогнозата за 5%, преди пандемията от Covid-19 да избухне.

Бившият представител на Международния валутен фонд Есвар Прасад каза за Nikkei Asia, че „вероятността [да се случи] прогнозата, че БВП на Китай един ден ще задмине този на САЩ, намалява“.

В същото време топ икономистът и консултант на Allianz Мохамед ел-Ериан подчерта лошото представяне на китайския фондов пазар спрямо американския и европейския в графика, публикувана в социалната мрежа Х, казвайки, че тя показва рязкото разминаване между трите пазара.

Самият Китай обаче не иска да признае, че икономиката е затруднена. Китайският лидер Си Дзинпин каза в новогодишната нощ, че икономиката е станала „по-устойчива и динамична тази година“.

Възползвайки се от подобен оптимизъм, справедливо е да кажем, че има известни сигнали за надежда за затруднената икономика, но може би не достатъчно, за да прогони мечките. Фабричната активност в Китай например се разширява за трети пореден месец през януари, а луксозният сектор на страната явно се възстановява.

Подобни данни предизвикват бичи разговори сред инвеститорите, предполагайки консенсус, че представянето на Китай очевидно не е еднообразно.

Епоха на стагнация

Нобеловият лауреат Пол Кругман е сред някои от най-мечи настроените гласове спрямо Китай, заявявайки, че страната навлиза в епоха на стагнация и разочарование.

Предполагаше се, че Китай ще разцъфти след премахването на мерките около Covid-19, пише Кругман в коментар за New Yоrk Times наскоро. Но се случи точно обратното.

От лошо управление до висока младежка безработица – страната е изправена пред препятствия от всички страни, твърди Кругман. А икономическото препъване на страната не е изолирано, предупреждава Кругман, потенциално превръщайки се в проблем за всички.

Имотна криза

Добре известните имотни проблеми на Китай са в основата на мечите настроения на Wall Street към Китай.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че очаква търсенето на жилища да се свие с 50% в Китай през следващото десетилетие.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос миналия месец шефът на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че имотният сектор на Китай се нуждае от „поправка“, а Пекин – от структурни реформи, за да избегне спад в темпа на растеж.

В същото време известният хедж фонд мениджър и основател на Hayman Capital Кайл Бас казва, че силно задлъжнелият имотен пазар на страната предизвиква вълна от дефолти сред публичните строителни компании. Това е проблем предвид факта, че китайският имотен пазар може да формира до една пета от БВП на страната.

„Това е като финансовата криза в САЩ на стероиди“, казва Бас, имайки предвид потъващия имотен пазар на Китай.

„Китай ще стане много по-зле, без значение колко пъти регулаторите им казват „ще защитим хората от злонамерени къси продажби“, добавя той. „Основната архитектура на китайската икономика е счупена“.

Проблясъци надежда

Мрачната представа за Китай обаче не се споделя от всички.

Institute of International Finance казва, че Пекин има политическия капацитет да тласне икономиката на Китай към потенциала ѝ за растеж и запази надконсенсусната си прогноза за ръст от 5% през 2024 г. в своя скорошна публикация. Тази позиция обаче зависи от достатъчно стимули от страна на търсенето. Последните данни за БВП на Китай за последните три месеца на 2023 г. - от 5,2%, останаха под оценките на анализаторите.

В същото време партньорът в Clocktower Group и главен стратег Марко Папич заема оптимистична краткосрочна позиция към китайските акции. В интервю за CNBC от 7 февруари той прогнозира, че китайските акции ще скочат с поне 10% през следващите дни, тъй като длъжностни лица сигнализират за усилия в подкрепа на спадащия фондов пазар.

„Рали от 10% до 15% на китайските акции е възможно да се случи през следващите дни на търговия“, казва Папич.

JPMorgan Private Bank също очертава бичи сценарии за Китай в скорошна публикация. „Въпреки влошаващите се настроения на фондовия пазар и постоянните проблеми с пазара на имоти, някои сегменти от китайската икономика също доказват своята устойчивост“, се казва в нея.

Според банката е малко вероятно решаващата роля на Китай като световен производител да намалее, добавяйки, че цикличното търсене на износа на страната може да остане непокътнато.

Гледайки напред, Китай има препятствия за преодоляване. Дали има огневата мощ да го направи обаче, предстои да видим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още