IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще поддържа държавните разходи през 2024 г., за да подкрепи икономиката си

Правителството планира да увеличи и трансферните плащания към местните власти

21:45 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обеща да поддържа разходите си тази година въпреки предизвикателствата пред ключови източници на средства, подчертавайки трудността, пред която е изправен Пекин в това да подкрепя забавящата се икономика, без да засилва рисковете, свързани с местния дълг, предава Bloomberg.

Фискалните разходи през 2024 г. ще бъдат поддържани с „необходимия интензитет“, казаха представители на Министерството на финансите в четвъртък на брифинг в Пекин. Часове по-късно официалните данни за бюджета показаха, че общият дефицит за миналата година достига 8,84 трлн. юана (1,2 трлн. долара) – около 1% по-малко от историческия рекорд, поставен през 2022 г., показват изчисления на Bloomberg.

Бюджетният дефицит на Китай се е свил през 2023 г. Графика: Bloomberg Бюджетният дефицит на Китай се е свил през 2023 г. Графика: Bloomberg

Висши лидери обещаха през последните седмици да подсилят фискалната политика, тъй като втората по големина икономика в света се бори с имотна криза, слабо търсене и постоянния дефлационен натиск. 

Политици на брифинга в четвъртък очертаха няколко стратегии за поддържане на подходящ темп на фискалните разходи, а също и „разумен“ размер на държавните инвестиции. Ще има "подходящо" увеличение на размера на тези инвестиции, подкрепяни от централния бюджет, заяви заместник-министърът на финансите Уан Дунвей .

„Общият тон на фискалната политика все още е по-скоро предпазлив“, заяви Син Жаопен, старши стратег за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Властите вероятно се фокусират върху нейната устойчивост и разходите.“

Уан обеща и да подобри данъчните политики и също така подчерта фокуса си върху технологичния сектор и при полупроводниците, като добави, че правителството иска да насочи средства към производството - коментари, които вероятно ще предизвикат краткотрайно рали при китайските акции.

Правителството ще увеличи трансферните плащания към местните власти, добави Уан - тактика, която икономистите считат за начин за справяне с несправедливите фискални решения в провинциите. Пекин е раздал 10,29 трлн. юана от тези изплащания на местните власти миналата година, коментира той.

Ключово за плана на Министерството на финансите ще бъде как то управлява издаването на държавни облигации, предназначени за финансиране на инфраструктурни проекти, които движат икономическия растеж. По време на същия брифинг Ли Сянжун, ръководител на хазната, заяви, че Китай ще увеличи емитирането на държавни облигации.

Властите се забавиха с въвеждането на фискални стимули миналата година заради очакванията за бум на търсенето след пандемията – прогноза, която в крайна сметка не успя да се осъществи, тъй като слабото доверие и търсенето забавиха активността. Някои местни власти също дадоха приоритет на изплащането на дългове пред финансирането на проекти, които стимулират растежа, включително такива в областта на инфраструктурата и строителството.

Сериозни фискални мерки изглеждат малко вероятни тази година, като премиерът Ли Цян подчерта миналия месец, че икономиката е успяла да постигне целта си за икономически растеж за 2023 г., без да прибягва до „мащабни“ стимули. И все пак икономистите следят за допълнителна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още