IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германските инвеститори се подобрява за седми пореден месец

Индексът, измерващ очакванията на инвеститорите на ZEW, се е повишил до 19,9 пункта през февруари

14:41 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нагласите на инвеститорите в Германия са се подобрили за седми пореден месец с повече от очакваното, което засилва надеждите, че най-лошото за най-голямата икономика в Европа вече е отминало, тъй като забавящата се инфлация създава предпоставки за намаляване на лихвите, пише Bloomberg.

Индексът, измерващ очакванията на инвеститорите на института ZEW, се е повишил до 19,9 пункта през февруари от 15,2 пункта през януари, надхвърляйки медианата оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за 17,3 пункта. Този ръст беше отчетен и въпреки влошаването на показателя за настоящите условия, който се понижи до най-ниското си ниво от средата на 2020 г. насам.

Нагласите на германските инвеститори се подобряват. Графика: Bloomberg Нагласите на германските инвеститори се подобряват. Графика: Bloomberg

„Икономическите очаквания за Германия отново се подобряват“, коментира председателят на ZEW Ахим Вамбах в изявление. „Над две трети от респондентите очакват Европейската централна банка да намали лихвите си през следващите шест месеца на фона на забавящата се инфлация“.

Сходен е и делът на хората, които очакват САЩ да намалят разходите по заемите скоро.

Германия беше единствената икономика от Г-7, която се сви миналата година заради спад в ключовия производствен сектор, по-слабото външно търсене и последиците от високата инфлация. Все по-голям брой анализатори, включително тези от Deutsche Bank и Commerzbanк, прогнозират ново свиване през 2024 г.

На фона на предстоящото разхлабване на паричната политика обаче някои остават оптимисти.

Волфганг Шмит, приближен до канцлера Олаф Шолц, заяви, че се появяват първите признаци за възстановяване, стимулирано от потребителските разходи, като допълнителна подкрепа ще окажат и инициативите за намаляване на бюрокрацията на национално и регионално ниво.

„Икономиката не е в рецесия“, каза той на събитие във вторник, организирано от местна бизнес лобистка група в Берлин. „Не се наблюдава нищо друго от нещата, които обикновено съпътстват рецесията – например безработицата. Пазарът на труда е стабилен, реалните заплати отново растат. Очакваме растежът да се засили тази година”.

Ралф Умлауф, старши икономист в Helaba, също посочи, че има признаци, че перспективите пред германската икономика се подобряват.

„Въпреки слабостта, поне е ясно, че растежът е положителен“, коментира той в доклад, изпратен по имейл до клиенти. „Като цяло, в началото на новата година трябва да се очаква слабо икономическо развитие и постепенно подобрение с течение на времето“.

Наистина началото на 2024 г. не е обещаващо. Разочароващите данни за фабричния сектор поставят въпроси за бъдещето на сектора, докато сътресенията в сферата на търговските недвижими имоти застрашават някои банки, а конфликтите в правителството възпрепятстват въвеждането на реформи.

Отделно проучване на Bloomberg показва, че брутният вътрешен продукт няма да успее да нарасне отново между януари и март в сравнение с по-ранна прогноза за ръст от 0,1%. Прогнозите на Бундесбанк бяха още по-мрачни и посочиха стагнацията през първото тримесечие в „най-добрия сценарий“.

Всеки по-слаб резултат би означавал първа рецесия за Германия след пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още