IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният фармацевтичен двигател засилва ръста на икономиката на Дания до 2%

От статистическата служба се опасяват, че резултатите на лекарствената индустрия прикриват слабости на други местa

12:24 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Дания се разраснала бързо през четвъртото тримесечие, след като Novo Nordisk A/S и останалите фармацевтични компании засилиха производството си. Ревизираните данни показаха, че скандинавската страна е избегнала техническа рецесия по-рано през 2023 г., съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е отбелязал ръст от 2% през периода октомври-декември спрямо предходните три месеца, показват предварителни оценки на статистическата служба на Дания. Фармацевтичната индустрия е била основният двигател на експанзията, твърдят от службата, въпреки че силното частно потребление също е подкрепило растежа.

Икономиката на Дания се възстановява. Графика: Bloomberg Икономиката на Дания се възстановява. Графика: Bloomberg

Икономическото възстановяване се наблюдава в момент, когато датският фармацевтичен гигант Novo инвестира сериозно в производството на своите популярни лекарства Wegovy и Ozempic, за да отговори на високото търсене. Ръстът на продажбите повиши печалбата на Novo до рекордни нива, превръщайки я в компанията с най-висока пазарна стойност в Европа.

Резултатите показват „фантастичен финален спринт“ на датската икономика в края на 2023 г., коментира в бележка Торе Страмер, главен икономист в Датската търговска камара. Тъй като производителите на лекарства продължават да увеличават производствения си капацитет, той очаква „траен и сериозен принос за растежа“ от индустрията през 2024 г.

Датската статистическа служба ревизира и данните за БВП за третото тримесечие, като заяви, че икономиката е нараснала с 0,4%, вместо да се свие с 0,7%, както се предполагаше по-рано, което означава, че Дания все пак не е претърпяла рецесия.

„Техническата рецесия е била само илюзия“, заяви Хелге Й. Педерсен, главен икономист в Nordea, в бележка. Резултатите „фундаментално променят картината на развитието на датската икономика“, но също така показват, че „е много трудно да се предвиди икономическото развитие, измерено чрез БВП“, каза той.

По-голямата транзитна търговия с природен газ, съчетана с волатилните цени, са причините за ревизията на данните за БВП, съобщават от статистическата служба.

Ръстът за цялата 2023 г., който възлиза на 1,8%, щеше да бъде заменен от спад от 0,1%, без да се включва фармацевтичната индустрия, сочат данните. Миналата година статистическата агенция започна да публикува данни за БВП, които изключват производството на лекарства на фона на опасенията, че продукцията на Novo изкривява резултатите и прикрива слабостите на други места в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още